Artikkelikuva
Susien palauttaminen pitkän poissaolon jälkeen antoi tiedeväelle mahdollisuuden tutkia

Sudet elävöittivät Yellowstonen

Susien palauttaminen teki kansallispuistolle ihmeitä.

Viimeiseen yksilöön asti 1930-luvulla ammutut sudet tuotiin takaisin Yellow­stonen kansallispuistoon Yhdysvalloissa vuonna 1995. Seuraukset olivat puiston omien verkkosivujen mukaan jopa hämmästyttävän positiiviset.

Kun sudet olivat olleet poissa, puiston hirvipopulaatio oli räjähtänyt. Hirvet söivät taimet, ja majavat olivat pulassa, kun puuta patoihin ei riittänyt entiseen malliin. Lintukannatkin hupenivat, kun ei ollut suojaisia pajukoita.

Kun sudet tulivat takaisin ravintoketjun huipulle, hirvikanta kaventui
18 000­ yksilöstä 4 500:aan, ja loputkin sarvipäät joutuivat kulkemaan laajemmilla alueilla ja pienemmissä ryhmissä susien pelossa.

Pajut ja haavat pääsivät kasvamaan, majavien kanta nousi, ja pian metsissä oli taas enemmän pikkulintuja. Majavien padot tekivät hyvää vesistöille ja kalakannoille, ja elpyvä kasvillisuus vähensi eroosiota ja vahvisti jokien törmiä.

Tiedeväki ei kuitenkaan ole täysin yksimielinen siitä, että sudet yksin pelastivat Yellowstonen. Osa tutkijoista muistuttaa, että kuivuus, metsä­palot, vähempi lumen määrä, nousseet lämpötilat ja sademäärät ovat myös tehneet osansa. Mutta kukaan ei kiistä sitä, että Yellowstonen satakunta sutta ovat osaltaan palauttaneet tasapainon puistoon, joka pitkään oli heikossa kunnossa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!