Artikkelikuva
Klovnit ilman rajoja on mukana huhtikuussa järjestettävässä kansainvälisessä klovnifestivaalissa.

Klovneista on moneksi!

Klovnityössä parasta on lasten nauru.

Kaisaniemen kulttuurikeskus Caisassa kansainvälisyys huokuu heti ovella. Taidetta on monista maista ja kulttuureista. Täällä toimistoa pitää espanjalainen sirkusopettaja ja klovni Pablo Álvarez, joka järjesti kolme vuota sitten Helsingissä Suomen ensimmäisen kansainvälisen klovnifestivaalin. Viime vuonna festivaali kasvoi jo niin suureksi, että se järjestettiin Helsingin ohella Tampereella, Kajaanissa ja Turussa. Tänä vuonna festivaali järjestetään Pasilassa ja kulttuurikeskus Caisassa. Festivaali tarjoaa työpajoja, esityksiä ja erilaisia oheistapahtumia koko huhtikuun ajan. Se huipentuu 29.4. Caisassa järjestettävään gaalashow’hun.

 

Festivaalin ohessa Pablo Álvarezin aika kuluu Klov­nit ilman rajoja -järjestön toiminnassa. Järjestö perustettiin alun perin vuonna 1993 Barcelonassa, Espanjassa. Sittemmin järjestö on levinnyt ympäri maailman. Järjestön ohella Álvarez myös opettaa espanjaa sirkuksen ja klovnerian avulla. Álvarezin työssä niin sanottu sosiaalinen sirkus on suuressa roolissa. Esityksestä nauttiminen ei ole ainoa lähtökohta, vaan tavoitteena on tehdä samalla yhteisyötä esimerkiksi perheiden kanssa. Toiminnassa tärkeää on tehdä työtä eri kulttuurien välillä esimerkiksi maahanmuuttajien parissa vastaanottokeskuksissa. ”Ajatukseni on näyttää, miten tärkeää pelletyö voi olla ihmiselle”, Álvarez muistuttaa. Festivaalilla klovnit vierailevat vastaanottokeskusten lisäksi myös sairaaloissa, jossa he viihdyttävät lapsia ja heidän perheitään.

 

Klovnit ilman rajoja pitää klovnifestivaalilla työpajoja maahanmuuttajille. Järjestön toiminnassa aktiivisesti mukana oleva Hanna Terävä tutustui järjestön toimintaan Ruotsin Grönalundissa 2005. Vuonna 2009 Terävä matkusti järjestön mukana Moldovaan.

”Järjestössä mukana olo opettaa minulle inhimillisyyttä ja kärsivällisyyttä. Parasta ovat projektit, matkat, työpajat, esiintyminen ja lasten nauru”, Terävä sanoo.

Suomen kansainvälinen klovnifestivaali 2.-29.4.2017

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!