Tutkimus: Lähes puolet aborteista tehdään turvattomasti – kiellot eivät vähennä määrää

Vain neljännes aborteista tehdään turvallisesti sellaisissa maissa, joissa abortti on kielletty tai joissa sen saa vain hengenvaarallisissa tilanteissa.

Noin 45 prosenttia maailman aborteista vuosina 2010–2014 tehtiin turvattomasti. Yleisintä se oli maissa, joissa abortti on kielletty tai se on rajattu vain äidin hengen pelastaviin tilanteisiin, käy ilmi Maailman terveysjärjestön sekä seksuaaliterveysinstituutti Guttmacher Instituten tutkimuksesta.

”Kun naiset ja tytöt eivät saa tehokasta ehkäisyä ja turvallisia aborttipalveluita, seuraukset ovat vakavat heidän terveydelleen ja heidän perheidensä terveydelle. Näin ei pitäisi olla. Viime aikojen teknologisista edistysaskeleista ja näytön lisääntymisestä huolimatta turvattomia abortteja tehdään kuitenkin liikaa”, sanoo tutkimuksen pääkirjoittaja Bela Ganatra tiedotteessa.

Tutkimuksen mukaan vuosina 2010–2014 tehtiin 25 miljoonaa niin sanottua turvatonta aborttia, eli aborttia, jonka tekee kouluttamaton ihminen tai joka tehdään väärillä menetelmillä, kuten yrttikeitoksilla tai vierailla esineillä.  Erityisen vaarallisia abortteja ovat ne, joissa molemmat ehdot täyttyvät. Näitä oli 14 prosenttia kaikista aborteista, tutkimuksessa kerrotaan.

Tutkimuksessa selvitettiin myös, miksi naiset teettävät turvattomia abortteja. Yksi tekijä on lainsäädäntö. Tutkimuksen mukaan vain neljännes aborteista tehdään turvallisesti sellaisissa maissa, joissa abortti on kielletty tai joissa sen saa vain hengenvaarallisissa tilanteissa. Jos abortti on laillinen, lähes 90 prosenttia tehdään turvallisesti. Abortin rajoittaminen ei myöskään vähennä aborttien määrää, tutkimuksessa kerrotaan.

Esimerkiksi Latinalaisessa Amerikassa sekä Afrikassa eteläisintä Afrikkaa lukuun ottamatta vain noin neljäsosa aborteista on turvallisia.

Tutkijoiden mukaan turvattomia abortteja ehkäistäisiinkin parhaiten sallimalla abortti sekä tarjoamalla seksuaalikasvatusta, ehkäisyä sekä perhesuunnittelupalveluita.

Tutkimus julkaistiin lääketieteen lehti The Lancetissa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!