Finnwatch: Wärtsilän Intian tehtaalla parannuksia, valvonta edelleen leväperäistä

Konepajayhtiö Wärtsilän tehtaalle on perustettu itsenäinen ammattiliitto sen jälkeen, kun Finnwatch vuonna 2015 kritisoi sen työoloja. Järjestön mukaan yhtiön pitäisi silti valvoa tuotantoketjuaan tarkemmin.

Konepajayhtiö Wärtsilä on tehnyt parannuksia Intian tehtaassaan sen jälkeen, kun sen työoloja kritisoitiin vuonna 2015. Seurantaselvityksen yhtiön tehtaasta tehneen Finnwatchin mukaan yhtiön pitäisi kuitenkin yleisesti ottaen valvoa paremmin alihankintaketjuaan.

Yritysvastuuta tutkiva Finnwatch julkaisi alun perin maaliskuussa 2015 selvityksen, jossa käsiteltiin työoloja Wärtsilän omassa tehtaassa ja alihankkijan tehtaassa Intiassa sekä kaasuvoimalatyömaan oloja Mosambikissa.

Eniten kritiikkiä sai yhtiön Intian alihankkijan tehdas, joka maksoi työntekijöille laittoman alhaista palkkaa. Yhtiön omalla tehtaalla maksettiin laillista, mutta elämiseen riittämätöntä palkkaa. Määräaikaisten sopimustyöntekijöiden työehdot olivat huonommat kuin vakituisten.

Finnwatch julkaisi tänään seurantaraportin (pdf), jonka mukaan Wärtsilä on lopettanut yhteistyön alihankkijan kanssa, koska ongelmia ei pystytty ratkomaan. Yhtiön omalla tehtaalla tilanne on sen sijaan osin parantunut.

Aiemmin tehtaassa toimi Wärtsilän kutsuma ammattiliitto, nyt tehtaalle on saatu itsenäinen ammattiliitto, joka ajaa aidosti työntekijöiden asiaa.

”Työelämän oikeudet tehtaalla toteutuvat parhaiten silloin, kun työntekijät voivat itse valvoa oikeuksiensa toteutumista. Wärtsilän Intian tehtaan uusi liitto on puuttunut muun muassa ylitöiden korvaamisessa aiempina vuosina esiintyneisiin ongelmiin”, kertoo Finnwatchin tutkija Anu Kultalahti tiedotteessa.

Järjestö on tyytyväinen myös siihen, että Wärtsilä päästi sen haastattelemaan työntekijöitään ja kävi muutenkin avointa vuoropuhelua tutkimuksen teon aikana.

Toisaalta työntekijöiden palkat eivät edelleenkään riitä elämiseen huolimatta siitä, että ne ovat korkeammat kuin lakisääteinen minimipalkka. Määräaikaiset sopimustyöntekijät tienaavat muita työntekijöitä huonommin, eikä heillä ole kirjallisia työsopimuksia, raportissa kerrotaan.

Vaikka suuria väärinkäytöksiä ei löytynyt, Finnwatchin mukaan Wärtsilä ei valvo alihankintaketjuaan riittävän tarkasti vaan valvonta on leväperäistä. Edellisen raportin suosituksista huolimatta se on vasta kehittämässä riskiarviointityökaluja eikä edelleenkään alista tuotantoketjujaan kolmannen osapuolen tarkastettavaksi.

”Wärtsilä kertoo lisäävänsä alihankintaa erityisesti Aasiasta, mutta yrityksen ihmisoikeusriskien arviointi ja työolojen valvonta ei ole vieläkään läpinäkyvää ja uskottavaa”, Kultalahti toteaa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!