Artikkelikuva
Syöminen vaikuttaa hiilidioksidipäästöjen ohella myös maankäyttön muutoksiin.

Vähemmän lihaa – luonto kiittää

WWF panostaa nyt kulutustottumusten muokkaamiseen. Juuri julkaistun lihaoppaan avulla järjestö auttaa ihmisiä vähentämään lihansyöntiään.

Helsingin Hakaniemessä sijaitseva WWF Suomen toimisto huokuu järjestön sisältöä: kasveja on lattiasta kattoon kuin sademetsässä. WWF Suomi on osa kansainvälistä Maailman luonnonsäätiön verkostoa, joka toimii yli sadassa maassa.

Järjestön hiljattain julkaisemassa Living Planet -raportissa luodataan maapallon ympäristön tilaa ja ihmisten vaikutusta siihen. Raportista selviää, että 58 prosenttia selkär­ankaisten eläinten yksilömäärästä on hävinnyt vuosien 1970 ja 2012 välillä. Lukema on erityisen hälyttävä makean veden eläimillä, joiden määrä on laskenut jo 81 prosenttia viimeisen reilun 40 vuoden aikana.

Pääsihteeri Liisa Rohwederin mukaan ongelma on, että käytämme yhä enemmän kehitysmaissa tuotettuja raaka-aineita. Kulutustottumuksemme näkyvät kehitysmaissa – ja sen myötä koko maapallon ympäristön tilassa.

Raportti antaa ympäristön tilasta varsin karun kuvan. Esimerkiksi maankäytön muutoksissa, ilmastonmuutoksessa, luonnon monimuotoisuuden häviämisessä ja typpi- ja fosforipäästöissä on ylitetty jo riskirajat. Kaksi jälkimmäistä on ylittänyt jo korkean riskin rajan. Ilmastonmuutoskin on hyvää vauhtia matkalla korkean riskin rajaa kohti.

WWF on kuitenkin ratkaisukeskeinen järjestö, Rohweder sanoo. Ihmiset voivat vaikuttaa ongelmiin. Pääsihteerin mukaan ihmiskunta ei kuitenkaan saa riittäviä vaikutuksia aikaan pelkästään puuttumalla yksittäisiin ongelmiin. On keskityttävä suurempiin rakenteisiin.

Kolme suurinta ilmastoon vaikuttavaa tekijää ihmisen kulutuksessa ovat asuminen, liikkuminen ja ruoka.

”Ruokavalioilla voimme vaikuttaa ilmastonmuutokseen, metsäkatoon ja liikakalastuksen torjumiseen”, Rohweder sanoo.

Suomessakin lihan kulutusta olisi vähennettävä rajusti. ”Emme vaadi, että kaikki ihmiset alkaisivat kasvisyöjiksi tai vegaaneiksi. Suuri muutos saadaan jo sillä, että ihmiset vähentävät lihansyöntiä.”

WWF Suomi

Perustettu 1972

Motto Yhdessä luonnon ja ihmisten hyvinvoinnin puolesta.

Jos järjestömme olisi eläin Olisimme panda, koska se on villieläin ja suojelemme nimenomaan villieläimiä.

Sarjassa esitellään Kepa ry:n jäsenjärjestöjä.

Lue WWF:n lihaopas tästä: wwf.fi/lihaopas

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!