Artikkelikuva
Tieteen arvostus ja rahoitus ovat olleet laskussa. Jää nähtäväksi

Perinteinen tietokin tiedettä?

Intiassa ja Kiinassa osataan arvostaa länsimaisen tieteen ohessa myös perinteistä tietoa, kirjoittaa intialainen tutkija ja aktivisti Suman Sahai.

Kun ihannoidaan länsimaista tiedettä, sivuutetaan valtava määrä perinteistä tieteellistä asiantuntemusta. Näin kirjoittaa intialainen tutkija ja aktivisti Suman Sahai Scidev.net-tiedesivustolla.

Sahai on geenitutkija ja alansa tohtori, ja johtaa luonnontieteellistä järjestöä Gene Campaignia. Hänen mukaansa jopa kehitysmaissa sivuutetaan usein tieto, jota on tislattu paremmaksi sukupolvien ajan eri puolilla maailman maaseutua.

Esimerkiksi jopa 80 prosenttia väestöstä joissain Aasian ja Afrikan maissa turvautuu pääasiassa perinteiseen lääketieteeseen. Paikallisyhteisöt ovat aikojen saatossa tutkineet kasvien toimivuutta ja löytäneet niille paljon erilaisia käyttötarkoituksia.

Kansanperinteeseen luottaneet alkuperäiskansat Andamaanien saarilla puolestaan tulkitsivat maanjäristysten merkit oikein ja onnistuivat pelastautumaan tuhoisalta tsunamilta vuonna 2004. Paljon oppeja olisi tarjolla myös maanviljelyksessä, Sahai sanoo, mutta harvemmin perinteistä tietotaitoa enää arvostetaan.

Intiassa ja Kiinassa otetaan kuitenkin edistysaskeleita, hän kirjoittaa. Etenkin lääketieteessä perinteiselle tiedolle annetaan nykyään arvoa länsimaisen lääketieteen ohella.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!