Artikkelikuva
Tieteen arvostus ja rahoitus ovat olleet laskussa. Jää nähtäväksi

Perinteinen tietokin tiedettä?

Intiassa ja Kiinassa osataan arvostaa länsimaisen tieteen ohessa myös perinteistä tietoa, kirjoittaa intialainen tutkija ja aktivisti Suman Sahai.

Kun ihannoidaan länsimaista tiedettä, sivuutetaan valtava määrä perinteistä tieteellistä asiantuntemusta. Näin kirjoittaa intialainen tutkija ja aktivisti Suman Sahai Scidev.net-tiedesivustolla.

Sahai on geenitutkija ja alansa tohtori, ja johtaa luonnontieteellistä järjestöä Gene Campaignia. Hänen mukaansa jopa kehitysmaissa sivuutetaan usein tieto, jota on tislattu paremmaksi sukupolvien ajan eri puolilla maailman maaseutua.

Esimerkiksi jopa 80 prosenttia väestöstä joissain Aasian ja Afrikan maissa turvautuu pääasiassa perinteiseen lääketieteeseen. Paikallisyhteisöt ovat aikojen saatossa tutkineet kasvien toimivuutta ja löytäneet niille paljon erilaisia käyttötarkoituksia.

Kansanperinteeseen luottaneet alkuperäiskansat Andamaanien saarilla puolestaan tulkitsivat maanjäristysten merkit oikein ja onnistuivat pelastautumaan tuhoisalta tsunamilta vuonna 2004. Paljon oppeja olisi tarjolla myös maanviljelyksessä, Sahai sanoo, mutta harvemmin perinteistä tietotaitoa enää arvostetaan.

Intiassa ja Kiinassa otetaan kuitenkin edistysaskeleita, hän kirjoittaa. Etenkin lääketieteessä perinteiselle tiedolle annetaan nykyään arvoa länsimaisen lääketieteen ohella.