Kansainväliset pakolaiset keräävät maailman huomion, mutta sisäinen pakolaisuus on yleisempää

Maan sisäisiä pakolaisia on kaksi kertaa enemmän kuin maiden rajojen yli pakenevia. Tuoreessa raportissa vaaditaan heidän nostamistaan globaalille agendalle.

Konfliktit, väkivalta ja erilaiset luonnonkatastrofit ajoivat viime vuonna kodeistaan 31,1 miljoonaa ihmistä kotimaansa sisällä, eli noin yksi sekunnissa, selviää Norjan pakolaisneuvoston ja siihen kuuluvan sisäisen pakolaisen seurantakeskuksen IDMC:n tuoreesta raportista.

Runsaat kolme neljäsosaa heistä pakeni erilaisia sääilmiöitä, kuten tulvia, myrskyjä ja metsäpaloja, loput vajaat seitsemän miljoonaa konflikteja.

Maailman huomio on viime vuosina kiinnittynyt etenkin kotimaidensa rajojen ulkopuolelle lähteviin pakolaisiin ja siirtolaisiin. Maan sisäisiä pakolaisia on kuitenkin kaksi kertaa heitä enemmän, ja maan sisäinen pakolaisuus pitäisikin välittömästi asettaa takaisin globaalille agendalle, järjestöt vaativat. Ne muistuttavat, että lopulta maan sisäisistä pakolaisistakin tulee herkästi kansainvälisiä pakolaisia, ellei konfliktien juurisyihin kiinnitetä huomiota.

”Tietyt maat putoavat pois kansainväliseltä agendalta, mutta muutaman vuoden kuluttua niissä on jälleen merkittäviä pakolaismääriä. Näin kävi esimerkiksi Kongon demokraattisessa tasavallassa, ja se osoittaa, miten epäonnistuminen konfliktien ja kriisien syihin vaikuttamisessa johtaa väkivallan sykleihin”, sanoo IDMC:n johtaja Alexandra Bilak järjestön tiedotteessa (pdf).

Kongossa pakeni viime vuonna enemmän ihmisiä maan sisällä kuin missään muualla, 922 000. Sen jälkeen eniten konfliktipakolaisia oli Syyriassa, Irakissa, Afganistanissa, Nigeriassa ja Jemenissä.

Yhteensä viime vuoden lopulla maan sisäisiä konfliktipakolaisia oli 40,3 miljoonaa. Osa heistä on ollut pakosalla vuosikymmeniä. Silti apua käytettiin viime vuonna enemmän pakolaisten uudelleensijoittamiseen avunantajamaiden sisällä kuin maissa, joissa pakolaiskriisit alkavat, raportissa todetaan.

”Jos raportti pitää yllä peiliä, peilikuva heijastaa kansainvälistä välinpitämättömyyttä, vastuullisuuden puutetta ja valtioiden epäonnistumista oman kansansa suojelussa”, sanoo Bilak.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!