Artikkelikuva
Hummus - kotiruokaa Lähi-idästä

Hummusta yhteiseen pöytään

Hummusta, smoothieta ja vegaanihaasteita!

Hummus – kotiruokaa Lähi-idästä on kirja ruoasta – ja ihmisyydestä. Kirjassa Syyriasta ja Irakista Suomeen saapuneet maahanmuuttajat paljastavat suosikkireseptinsä ja kertovat maansa ruokakulttuurista.

Ruokaohjeet kattavat Lähi-idän keittiön klassikot falafelista hummukseen ja tabbouleh-salaatista viininlehtikääryleisiin, makeita baklava-leivonnaisia unohtamatta. Mukana on myös monia muita äitien reseptivihkojen aarteita.

Vähintään yhtä antoisia ovat kirjaa varten haastateltujen ihmisten ruokatarinat. Esimerkiksi Irakin Kirkukista kotoisin oleva Nour kertoo, kuinka osallistuminen Ravintolapäivään oli mullistava kokemus. Myös syyrialaisen Yasminin pop up -ravintola Helsingissä on ollut menestys. Ruoka yhdistää ja tekee ihmisiä tutuiksi keskenään.

Turvapaikanhakijoille ruokaan liittyy paljon muistoja kotimaasta. Damaskoksesta kotoisin oleva kauppatieteiden opiskelija Hanaan kummeksuu suomalaisia mikrossa lämmitettäviä valmisruokia ja yksin syömistä – Syyriassa kun syöminen on hyvin sosiaalinen tapahtuma. Bagdadista tullut Humam puolestaan näkee irakilaisessa ja suomalaisessa ruoassa paljon yhteneväisyyksiä, kuten kotoisat lihapullat.

Elisa Rimailan ja Sanna Peurakosken teos tutustuttaa syyrialaiseen ja irakilaiseen ruokakulttuuriin ja kutsuu meitä kaikkia yhteiseen pöytään. Mikä olisikaan parempi esimerkki Lähi-idän alueen ruokakulttuurin suosiosta ja maailmanvalloituksesta kuin nykyään jo lähes kaikkialla tunnettu kikherneistä valmistettu hummustahna, kirjassa kysytään. Loppusanat ovat vetoavat: ”Tehdään hummusta, ­ei eripuraa”.

Hummus – kotiruokaa Lähi-idästä. Sanna Peurakoski, Elisa Rimaila. Cozy Publishing 2017.

Sesongin smoothiet ja painavaa asiaa

Satokauden smoothiet -kirja tarjoaa joka kuukaudelle tukun reseptejä kauden aineksista. Raaka-ainevalikoima on laaja. Hedelmien, pähkinöiden ja proteiininlähteiden lisäksi smoothieihin surautellaan juureksia ja muita kauden kasviksia. Smoothie voi olla kokonainen ateria tai aktiiviliikkujan reilu välipala.

Reseptien lomassa on tuhti paketti ravitsemustietoa. Ravitsemusterapeutiksi opiskeleva Karim Khanji ja treenibloggaaja Olli Haataja, kirjan tekijät, käyvät kriittisellä silmällä läpi esimerkiksi superfoodeihin liitettyjä terveysväittämiä. Kirja sopii terveystietoiselle. Resepteissä vältetään lisättyä sokeria ja luotetaan hedelmien luontaiseen makeuteen.

Kirja kannustaa tarttumaan tehosekoittimeen ja lisäämään kasvisten määrää ruokavaliossa. Aloittelevalle soseuttajalle reseptien kirjo kaikkine kumkvatteineen voi olla jopa pökerryttävä, mutta tarjoaa taatusti uusia makuyhdistelmiä.

Satokauden smoothiet. Karim Khanji, Olli Haataja, Samuli Karjula. Otava, 2017.

Maistuisiko vegaanihaaste?

Tammikuinen Vegaanihaaste -kampanja innostaa ihmisiä kokeilemaan kuukauden ajan ruokavaliota, johon ei kuulu eläinperäisiä tuotteita. Valokuvaaja ja ruokaharrastaja Maarit Kytöharju kirjoitti oman kokemuksensa pohjalta ruokakirjan. Sen resepteillä sekasyöjänkin on helppo päästä alkuun uudenlaisten ruokatottumusten kanssa – mausta tinkimättä.

Vegaanihaaste – 31 päivää herkutellen -kirja tarjoaa konstailematonta arkiruokaa ja värikkäitä kattauksia. Kirjan mukaan esimerkiksi maitotuotteet on helppo korvata kasvipohjaisilla vaihtoehdoilla, joita on yhä enemmän saatavilla myös tavallisissa ruokakaupoissa. Mukana resepteissä ovat myös suomalaiset kasviproteiini-innovaatiot nyhtökaura sekä härkäpavuista kehitetty härkis.

Reseptit ovat helposti lähestyttäviä. Ohjeista löytyy helppoja arkiruokia, keittoja, salaatteja, erilaisia tahnoja ja lisukkeita – sekä herkkuja. Kirja vakuuttaa, ettei vegaanin elämä ole askeettista kieltäytymistä vaan myös herkuttelun juhlaa.

Vegaanihaaste – 31 päivää herkutellen. Maarit Kytöharju. Gummerus, 2017.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!