Artikkelikuva
Buenos Airesin keskustaan kokoontuneet mielenosoittajat vaativat elokuussa vapautta Tucumanista kotoisin olevalle Belenille

Aborttikieltoa kierretään Argentiinassa

Internetin ja misoprostolin ansiosta naiset kiertävät aborttikieltoa aiempaa järjestelmällisemmin.

Argentiinassa raskauden keskeytys on laissa kiellettyä. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei abortteja tehtäisi. Aktivistit verkostoituvat netin kautta rikkoakseen poliittisen tabun – ja säästääkseen ihmishenkiä.

Sosiologi Florencia Maffeon työskentelee Socorristas en red -järjestössä, joka on auttanut tuhansia naisia tekemään abortin misoprostol-lääkkeellä.

”Misoprostolin löytäminen voi olla vaikeaa”, hän kertoo. ”Siihen tarvitsee reseptin, ja monet apteekkarit kieltäytyvät myymästä sitä. Hinta on noussut, koska myynti on rajoitettua.”

 

Ensisijaisesti vatsahaavan hoitoon rekisteröityä lääkeainetta tulisi raskaudenkeskeytyksissä määrätä toisen lääkkeen rinnalla. Naiset joutuvat kuitenkin turvautumaan puolisalaisiin pillereihin.

Edes lakiin kirjatut poikkeustilanteet – raiskaus tai naisen henkeä tai terveyttä uhkaava raskaus – eivät takaa turvallista raskaudenkeskeytystä.

Syyskuussa maan kongressi avaa  debatin abortin dekriminalisoinnista. Jo aiheen esille nostaminen on poikkeuksellista. Alustavien arvioiden mukaan selvä enemmistö edustajainhuoneesta vastustaa aloitetta.

 

Amnesty International arvioi, että reilun 40 miljoonan asukkaan Argentiinassa tehdään noin 500 000 aborttia vuodessa. Maailmanlaajuisesti niitä tehtiin 2010-2014 WHO:n mukaan noin 56 miljoonaa vuodessa.

Vuosittain lähes seitsemän miljoonaa naista kehittyvissä maissa hakeutuu sairaalahoitoon laittomien aborttien aiheuttamien komplikaatioiden takia. Ainakin 22 000 naista kuolee niihin vuosittain.

Vaikka abortit ovat yleisiä, niihin liittyy haitallisia uskomuksia. ”Yksi harha on, että kaikki abortin tekevät naiset ovat alaikäisiä tai sinkkuja. Tai että naiset eivät halua lapsia. Monet heistä ovat jo äitejä”, Maffeo sanoo.

 

Vaarallisinta laiton raskaudenkeskeytys on niille, joilla ei ole rahaa maksaa turvallisista keinoista. Jotta tiedon löytäminen ei jäisi sattuman varaan, aktivistit käyttävät viestintäteknologiaa vastaamalla sähköpostitse tuhansien naisten avunpyyntöihin.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!