Artikkelikuva
Marcha Mundial das Mulheres -järjestön espanjalainen feministiaktivisti Eva Moreno pidätettiin ja karkotettiin maaliskuussa Mosambikista sisäministerin määräyksestä. Kaupan päälle hän sai kymmenen vuoden maahantulokiellon.

Mosambikissa taistellaan hameiden pituudesta

Espanjalainen Eva Moreno sai Mosambikiin maahantulokiellon.

Maputo. Mosambikin hallitus on saanut tänä keväänä kovaa kritiikkiä koulutyttöjen katuteatteritapahtuman tukahduttamisesta. Koululaisten tempauksen tarkoituksena oli protestoida Maputon kaupungin päätöstä, jonka mukaan tyttöjen koulupuvun hameen tulee ulottua nilkkoihin asti tyttöjen turvallisuuden takaamiseksi. 

Tyttöjen seksuaalinen hyväksikäyttö on Mosambikin kouluissa iso ongelma, johon harvoin puututaan. Kansalaisjärjestöjen mukaan on yleistä, että ahdistelijoiden sijaan syyllistetään uhreja ja heidän pukeutumistaan. 

Tällä kertaa poliisi saapui paikalle ja esti tyttöjen ja mosambikilaisten feministijärjestöjen järjestämän tempauksen, ennen kuin se ehti alkaakaan.

Tapahtuman järjestelyissä mukana olleen Fórum Mulher -järjestön mukaan aktivistit, joista suuri osa oli koulutyttöjä, alkoivat katuteatterin estämisen jälkeen laulaa patriarkaatin ja väkivallan loppua. Poliisi provosoitui, otti aseensa ja alkoi juosta laulajia kohti, mikä sai koulutytöt säntäämään kadun yli vaarallisesti pakoon. Kun muutamat aikuiset aktivistit protestoivat poliisin aggressiivista käytöstä, viisi heistä pidätettiin ja vietiin raudoissa putkaan. 

Pidätetyistä kaksi valkoihoista ulkomaalaista, joista toinen oli kansainvälisen Marcha Mundial das Mulheres -järjestön aktivisti Eva Moreno, esiteltiin toimittajille laittoman mielenosoituksen ulkomaisina johtajina. Mustia mosambikilaisia ei medialle esitelty.

Moreno karkotettiin Mosambikista maaliskuun lopussa sisäministerin määräyksestä, ja hän sai kaupan päälle kymmenen vuoden maahantulokiellon laittoman ja tasavallan arvoja sekä hyviä tapoja loukkaavan poliittisen toiminnan organisoinnista. 

Hallitukselle episodin tekee erityisen kiusalliseksi se, että Mosambikin itsenäisyystaistelun keskeisiin periaatteisiin lukeutuu sukupuolten tasa-arvo.

Feministijärjestöjen mukaan Moreno ei myöskään ollut tempauksen johtaja tai eikä kyseessä edes ollut mielenosoitus, mistä tulisi ilmoittaa poliisille etukäteen.

”Pidämme tätä hallituksen naamioituna varoituksena meille mosambikilaisille, ettemme uskaltaisi osoittaa mieltä”, Fórum Mulherin neuvonantaja Isabel Casimiro analysoi. 
Poliittiset vapaudet ovat olleet uhattuna vuodesta 2013 lähtien, jolloin entiset sotaosapuolet tarttuivat uudelleen aseisiin.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!