Rumat vihannekset parempiin suihin

Eurooppa. Ruokahävikki on noussut tänä keväävä tärkeäksi ympäristöteemaksi niin Ranskassa, Tanskassa, Italiassa kuin Brittein saarilla.

Ranskasta tuli helmikuussa ensimmäinen EU-maa, joka velvoittaa kauppoja vähentämään kaatopaikalle vietävää syömäkelpoista ruokaa sakon uhalla. Italian parlamentti näytti maaliskuun puolivälissä seuraavan Ranskan mallia, tosin sakkojen sijaan hävikkiruokaa vähentäville kaupoille on luvassa erilaisia taloudellisia helpotuksia.

Molemmissa maissa suurketjuja kannustetaan antamaan aiemmin kaatopaikalle kipattava ruoka hyväntekeväisyyteen.

Vastaavasti Tanskan kirkon ulkomaanapu on avannut kokonaisen supermarketin, jossa myydään vain hävikkiruokaa, kuten rumia omenoita tai väärän muotoisia kurkkuja.

Vastaavanlaisia aloitteita on suunnitteilla myös Brittein saarilla, jossa suuret kauppa- ja pikaruokaketjut ja Skotlannin parlamentti ovat luvanneet vähentää hävikkiruoan määrää 20-30 prosenttia vuosikymmenen sisällä.

Suomessa ruokahävikki on nykyisin 20–30 kiloa henkeä kohti. Valtaosa hävikistä syntyy kotitalouksissa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!