Artikkelikuva

Kohtaamisia: Tuukka Aaltonen

Neljännen polven kirjapainotyöläinen tietää, mitä tarkoittaa kun on juuret.

Se oli tämän nyt edessäni istuvan miehen isoisoisä Esko Aaltonen, joka perusti vuonna 1917 Forssaan oman paikallislehden. Aluksi lehti painettiin Turussa, koska vasta vuoden 1920 painovapauslaki takasi, että Suomessa sai perustaa maaseudullekin kirjapainon. Ja Forssa oli vielä tuolloin maaseutua.

Nyt suvun omistamassa painotalossa Forssa Printissä painetaan iso läjä kotimaisia sanoma- ja aikakauslehtiä, yhteensä noin 230. Niiden joukossa on myös Maailman Kuvalehti.

Tuntuuko neljännen polven Aalto-
sesta siltä, että ”nakki on napsahtanut”?

”Ihan aina oli selvää, että jatkan perheyrityksessä”, Aaltonen, 40, sanoo rehellisesti. ”En ainakaan koskaan kauhean pontevasti suunnitellut muuta.”

Aaltonen on tavallaan aina ollut Forssassa. Valtaisin ”irtautumishahmotelma” oli se, kun hän meni lukion jälkeen Salon kauppaoppilaitokseen – vaikka Forssassakin olisi ollut kauppis.

”Se oli kova juttu, että olin vuoden Salossa ja toisen vuoden jo pikkusen lähempänä Somerolla. Siinähän sitä oli irtiottoa kerrakseen”, huumorintajuinen Aaltonen sanoo.

Forssan lehden päätoimittajan poikana Aaltonen sanoo eläneensä sellaisen pikkukaupungissa tyypillisen puolijulkisen lapsuuden.

”Työelämässä en kuitenkaan ihan suoraan ole kulkenut isäni jalanjäljissä. Olen suuntautunut enemmän tilauskirjapainon tehtäviin, en journalismiin.”

Jonkun sortin uutinen naapurustossa oli kai sekin, että Aaltosesta tuli isä 19-vuotiaana.

Nyt Aaltosella on 20-vuotiaan tyttären lisäksi 12- ja 8-vuotiaat pojat sairaanhoitajavaimonsa kanssa.

Paitsi kirjapainosukuun, Aaltonen kuuluu myös kotiseutusukuun. Isoisoisästä lähtien perhe on tehnyt aktiivista kotiseutu- ja museoyhdistystyötä.

”Tässä kohtaa teen nyt poikkeuksen enkä jatka näillä näkymin isieni perintöä. Isosisko hyppää hommaan, hän on alkanut siitä kovasti kiinnostua.”

Aaltonen on seurannut, kuinka edellisestä lamasta lähtien monet koulukaverit ovat lähteneet Forssasta, rinta lähes rottingilla. Moni on kyllä palannutkin.

”Mua on ihmetyttänyt aina se ihmisten tarve lähteä. Olen kuitenkin sen verran katsellut muitakin kulmia, ettei ole ollut tarvetta vaihtaa kotia minnekään muualle. Forssassa on kaikki kiven heiton päässä.”

Lapsena Aaltonen kävi perheen kanssa lomamatkoilla Kreikassa, Italiassa, Mallorcalla. Aikuisena hän on reissannut Kreetalla ja Lontoossa – ja viime kesänä perheen kanssa omatoimimatkalla Etelä-Englannissa.

”Nyt tuli ensimmäistä kertaa sellainen olo, että voisin hetken asua jossain muuallakin kuin Forssassa, testimielessä vaan.”

Ai niin, opiskelihan Aaltonen Vantaalla graafisen tekniikan insinööriksi – mutta senkin hän hoiti autolla Forssasta käsin.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!