Artikkelikuva
Kansanedustajana Tamara Adrián on luvannut edistää muun muassa naisten oikeuksia ja sukupuolineutraalia avioliittoa.

Transsukupuolinen kansanedustaja Venezuelaan

Tamara Adriánin vaalimenestys tuli monelle yllätyksenä vanhoillisessa Venezuelassa.

Joulukuisissa parlamenttivaaleissa vaihtui aikakausi muutenkin kuin oppositio-akselilla, kun Voluntad Popular -puolueen Tamara Adriánista tuli maan ensimmäinen transsukupuolinen kansanedustaja.

Adriánin vaalimenestys tuli monille yllätyksenä, sillä toisin kuin muualla Latinalaisessa Amerikassa, homofobia on edelleen vahvoilla Venezuelassa. Etenkin transsukupuoliset kohtaavat paljon ennakkoluuloja ja syrjintää.

Kansanedustajana Adrián on luvannut edistää naisten oikeuksia, sukupuolineutraalia avioliittoa sekä puuttua Venezuelan korkeimman oikeuden viivyttelyyn transoikeuksien tunnustamisessa. Tällä hetkellä sukupuoltaan korjaavien on laitonta vaihtaa nimeään tai sukupuolimerkintää virallisissa dokumenteissa.

”He ovat [vuosikausia] viitanneet kintaalla haasteeseeni. Nyt minulla on mahdollisuus päättää heidän toimikautensa pituudesta”, Adrián sanoi valintansa jälkeen.

Latinalaisen Amerikan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tilanne on ottanut isoja askelia eteenpäin tällä vuosituhannella. Vielä 1990-luvulle tultaessa homot olivat mielivaltaisen syrjinnän kohteena suuressa osassa mannerta. He elivät väkivallalta turvassa vain kaapissa, rajoittavan lainsäädäntöviidakon varjossa.

Pesäeron etsiminen 1900-luvun oikeisto- ja sotilasdiktatuurien valtakausiin onkin tehnyt poliittisesta ilmastosta poikkeuksellisen edistyksellisen hlbti-vähemmistöille, arvioi Foreign Affairs -lehti.

Argentiinasta tuli ensimmäinen homoliitot laillistanut maa vuonna 2010. Sen jälkeen muun muassa Brasilia, Meksiko ja Kolumbia ovat kansalaisten perustuslaillisen oikeuden sukupuolineutraaliin avioliittoon.