Artikkelikuva
Protestoijien­­ mielestä kyseessä on suurin vääntö sitten Wounded Kneen veri­löylyn vuonna 1890 – kiistassa

Satojen vuosien taisto

Protestoijien­­ mielestä kyseessä on suurin vääntö sitten Wounded Kneen veri­löylyn vuonna 1890 – kiistassa, jota Yhdysvaltain asevoimat ja alkuperäiskansa ovat käyneet satoja vuosia.

Lokakuussa kymmenet tuhannet ihmiset kirjautuivat Facebookissa Standing Rockin intiaanireservaattiin kuka mistäkin. Ajatus oli hämätä poliisia, joka nettihuhun mukaan piti Facebookin avulla kirjaa mielenosoitukseen osallistuneista.

Väite oli luultavasti palturia, mutta ainakin pinnallinen tieto protesteista levisi. Mutta mitä Standing Rockissa oikein puolustetaan?

Lyhyesti: pyhiä maita ja juomavettä. Standing Rockin sioux-heimo vastustaa liuskekaasuputkea, joka on suunniteltu reservaatin pohjoispuolelle. Putken on määrä kulkea Missouri-joen alta, ja alkuperäiskansan mukaan pienikin vuoto olisi katastrofaalinen heimon juomavesille. Kaavaillun putken mailta on äskettäin löytynyt myös vanhoja pyhiä paikkoja ja hautoja.

Jos öljyputki rakennetaan, sen läpi on määrä kuljettaa ainakin 470 000 barrelia raakaöljyä päivässä. Joulukuussa Barack Obama ilmoitti, että putki tulee vetää muuta kautta, ja laittoi rakennushankkeen käytännössä jäihin. Aktivistit kuitenkin pelkäävät, että tuleva presidentti pyörtää edeltäjänsä päätöksen. Donald Trump ei ole ottanut kantaa Standing Rockin putkeen, mutta lokakuussa Greenpeace paljasti, että hän on sijoittanut reippaasti öljyputken takana oleviin yrityksiin. Luultavasti alkuperäiskansa saa siis jatkaa taistoaan vielä kauan.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!