YK ja ihmisoikeusjärjestöt vaativat tutkintaa Etiopian tapahtumista

Perinnejuhlassa kuoli lukuisia ihmisiä epäselvissä olosuhteissa. Hallituksella ja oppositiolla on eri tieto kuolleiden määrästä.

YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto sekä ihmisoikeusjärjestö Amnesty International ja Human Rights Watch vaativat tutkintaa Etiopian Bishoftun kaupungissa tapahtuneista kuolemista.

Jopa satojen ihmisten epäillään kuolleen perinteisellä sadonkorjuufestivaalilla lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina paetessaan pakokauhussa Etiopian turvallisuusjoukkoja. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan turvallisuusjoukot ampuivat väkijoukkoon kyynelkaasua sekä ampuivat laukauksia.

YK:n mukaan uhrit kuolivat muun muassa putoamalla läheiseen järveen. Tapahtumat ovat poikineet lisää mielenosoituksia Etiopiassa.

”On selvä tarve tutkia riippumattomasti se, mitä tarkalleen ottaen tapahtui viime sunnuntaina ja varmistaa vastuullisuus tässä ja useissa muissa tapahtumissa viime marraskuusta lähtien, mukaan lukien protesteissa, jotka ovat päättyneet väkivaltaisesti”, sanoi YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston edustaja Rupert Colville perjantaina.

Protestoijilla ja hallituksella on täysin eri käsitys uhrimäärästä. Hallituksen mukaan noin 50 ihmistä kuoli, opposition mukaan jopa 678, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch. Järjestö ei ole kyennyt varmistamaan uhrien määrää mutta uskoo sen olevan enemmän kuin hallitus ilmoitti.

Etiopiassa on ollut levotonta viime marraskuusta alkaen. Protestit saivat alkunsa hallituksen suunnitelmista laajentaa pääkaupunki Addis Abeban rajoja maan suurimman etnisen ryhmän, oromojen alueelle. Maassa on kehityksen ja teollistamisen nimissä häädetty viljelijöitä mailtaan aiemminkin, ja mielenosoittajat pelkäsivät, että näin kävisi nytkin. Hallitus ilmoitti jo tammikuussa luopuvansa suunnitelmasta, mutta protestit ovat jatkuneet ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan yli 500 ihmistä on kuollut.

Protestien kiihtyessä Etiopian hallitus on ottanut käyttöön kovat otteet myös järjestöjä ja mediaa vastaan. Niitä on häiritty, tarkkailtu ja niitä vastaan on nostettu syytteitä. YK:n Colville kertoi olevansa huolissaan muun muassa tiedoista, joiden mukaan kaksi Bishoftun tapahtumista ja hallituksen vastuusta keskustellutta bloggaajaa on pidätetty.

Etiopian pääministeri Hailemariam Desalegn julisti eilen maahan puolivuotisen hätätilan. Hänen mukaansa maan vakaus on uhattuna. Kansainvälisten medioiden mukaan internetyhteydet ovat osittain katkaistu osissa maata.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!