Artikkelikuva

Minni Hiiri suojaa saasteilta

Kiinassa muodikkaat hengityssuojaimet ovat iso bisnes.

Kiina. Pekingissa tehtiin viime joulukuussa surullista historiaa: kaupungin viranomaiset antoivat ensimmäistä kertaa punaisen hälytyksen ilmansaasteista. Punainen hälytys on korkein mahdollinen varotoimi. Se tarkoittaa ensinnäkin autoilun ja teollisen toiminnan rajoituksia ja toiseksi kehotuksen pysyä sisätiloissa ja käyttää hengityssuojainta.

Kun varoitus oli ollut voimassa toista päivää, kiinalaisia kehotettiin pysymään positiivisina. Sinänsä latteasta neuvosta otettiin vaarin, sillä Pekingin katukuvassa näkyy nyt mitä mielenkiitoisimpia hengityssuojaimia. Savusumussa vaeltavien kiinalaisten kasvoilta löytyy muun muassa söpöjä eläimiä, designia sekä tunnettuja brändejä, kuten Minni Hiiri ja Hello Kitty.

Ensimmäistä kertaa tyylikkäitä hengityssuojaimia oli kaupan vuonna 2013, jolloin Kiinassa koettiin ennennäkemätön saastepiikki. Nyt ne ovat punaisen hälytyksen myötä tehneet paluun samalla, kun kiinalaisten ilmastotietoisuus on noussut. Kaikki eivät edelleenkään käytä hengityssuojaimia, mutta ne yleistyvät kovaa vauhtia. Protestina niitä on alkanut ilmestyä jo patsaillekin.

Tietoisuuden lisääntyessä myös kiinalaisten tyytymättömyys on kasvanut. Päättäjiltä vaaditaan toimia. Kiinan johto onkin kertonut, että ilmansaasteet ovat yleisin mielenosoitusten aihe koko maassa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!