Kansainvälinen laittoman kalastuksen vastainen sopimus voimaan

EU:n ja 29 muun maan ratifioima sopimus on ensimmäinen juridisesti sitova laitonta kalastusta suitsiva kansainvälinen sopimus.

Ensimmäinen juridisesti sitova kansainvälinen sopimus laittoman kalastuksen kitkemiseksi on astunut voimaan eilen sunnuntaina. Uraauurtavaksi luonnehditussa sopimuksessa on mukana EU sekä 29 valtiota.

FAOn johdolla vuonna 2009 hyväksytyn PSMA-sopimuksen tavoitteena on havaita laiton kalastus, estää sen myynti ja jakaa tietoa laittomasti toimivista aluksista globaalisti. Sopimus vaati voimaan tullakseen 25 maan ratifioinnin.

Sopimuksen mukaan satamiin saapuvien ulkomaisten alusten on muun muassa pyydettävä etukäteen lupa ja kerrottava yksityiskohtaisesti esimerkiksi lastina olevasta kalasta. Saapua saa vain satamiin, joissa tehdään tarkastuksia, ja jos alusta epäillään laittomasta kalastuksesta, se voidaan käännyttää. Myös satamiin pääsevät alukset saatetaan tutkia.

”Meillä on nyt voimakas väline, joka auttaa taistelemaan laitonta ja sääntelemätöntä kalastusta vastaan eurooppalaisella ja globaalilla tasolla. Tämä on merkittävä parannus kansainväliseen merihallintoon”, kehuu EU:n ympäristökomissaari Karmenu Vella EU-komission tiedotteessa.

Myös ympäristöjärjestö WWF on kommentoinut sopimuksen olevan suuri askel laittoman kalastuksen vastaisessa taistelussa.

Arviot laittoman kalastuksen rahallisesta arvosta vuosittain vaihtelevat noin 10:n ja 21 miljardin euron välillä. Jopa 20–30 prosenttia kalansaaliista on laittomasti kalastettua.

Sopimuksessa mukana olevien valtioiden kalantuonti kattaa yli 62 prosenttia globaalista ja vienti noin 49 prosenttia. Mukana ovat EU:n lisäksi esimerkiksi Australia, Uusi-Seelanti, Yhdysvallat ja Norja. Viimeisimpinä mukaan liittyivät Dominica, Guinea, Sudan, Thaimaa, Tonga ja Vanuatu.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!