Kehitysavun määritelmä saattaa pian kattaa turvallisuuskulujakin

OECD:n tulevassa kokouksessa keskustellaan siitä, voisiko viralliseen kehitysapuun laskea mukaan esimerkiksi turvallisuuskuluja ja aiempaa enemmän pakolaiskuluja. Järjestöt pelkäävät, että muutokset olisivat pois köyhiltä.

Virallisen kehitysavun määritelmä saattaa laajentua kattamaan aiempaa enemmän pakolaiskuluja sekä esimerkiksi turvallisuuskuluja. Teollisuusmaiden yhteistyöjärjestö OECD:n kehitysapukomitean DAC:n jäsenmaiden on määrä keskustella torstaina ja perjantaina pidettävässä kokouksessa siitä, mitä niiden raportoimaan viralliseen kehitysapuun voidaan laskea. Järjestöt pelkäävät, että päätökset ovat pois maailman köyhimmiltä.

”Kehitysapu on tarkoitettu köyhille – rikkaiden maiden ei pitäisi käyttää sitä omien budjettivajeidensa täyttämiseen tai turvallisuusagendansa edistämiseen”, kritisoi brittiläisen Oxfam-järjestön EU-toimiston varajohtaja Sara Tesorieri järjestön kannanotossa.

Oxfam on muiden järjestöjen kanssa mukana kampanjassa, jossa vedotaan sen puolesta, ettei turvallisuus- ja puolustuskuluja tai maiden sisäisiä pakolaiskuluja laskettaisi mukaan viralliseen kehitysapuun.

DAC-maat antoivat virallista kehitysapua vuonna 2014 noin 126 miljardia euroa. Esimerkiksi järjestöjen AidWatch-raportin mukaan monet maat kuitenkin raportoivat kehitysavuksi kyseenalaisia kuluja, kuten pakolaisista aiheutuvia kuluja.

DAC:n sääntöjen mukaan ensimmäisen vuoden pakolaiskulut saa laskea avuksi, mutta aihe on erityisen herkkä nyt, kun moni Euroopan maa kamppailee pakolaiskriisin vuoksi. Esimerkiksi Ruotsi on suunnitellut rajuja muutoksia kehitysyhteistyöbudjettiinsa pakolaiskulujen kattamiseksi.

EurActiv-uutissivuston mukaan osa maista haluaisi vieläkin helpottaa pakolaiskulujen laskemista kehitysavuksi, mutta sivuston haastatteleman DAC:n puheenjohtajan Erik Solheimin mielestä sääntöjä pitäisi tiukentaa.

Solheim myös sanoi uutistoimisto Reutersille, että sotilaskuluja, rajatoimia tai aitojen pystyttämistä siirtolaisten torjumiseksi ei voida rahoittaa apubudjeteista.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!