Artikkelikuva
Yksi raatokukkinakin tunnettujen raffelsioiden alalaji kasvaa Kinabalun rinteillä.

Trooppiset vuoret lajien aarreaitta

Borneon saarella Malesiassa on harvinaisen rikas ekosysteemi.

Malesia. Borneon saarella sijaitsevalta Kinabalun vuorelta tavataan satoja eläin- ja kasvilajeja, joita ei löydy mistään muualta maailmasta. Trooppiset vuoret ovat erityisen monimuotoisia paikkoja, sillä korkeuserojen ansiosta yhdelle vuorelle mahtuu lukemattomia erilaisia, eri lajeille soveltuvia olosuhteita.

Malesialais-hollantilainen tutkimusryhmä selvitti, mistä Kinabalun poikkeuksellinen lajikirjo on peräisin. Vuorella on ikää kuusi miljoonaa vuotta, mutta valtaosa sillä olevasta lajistosta on nuorempaa. Se on ajan kuluessa sopeutunut elämään juuri tällä vuorella, Nature-tiedelehdessä elokuussa julkaistu tutkimus kertoo.

Osa nyt vain vuorella tavattavista lajeista on alun perin kotoisin alemmilta alueilta ja sopeutunut vuosien saatossa korkeaan ilmanalaan. Osa taas on DNA-tutkimusten mukaan peräisin niinkin kaukaa kuin Himalajalta.

Lajien evoluutio vuorella on ollut poikkeuksellisen nopeaa ja monimuotoista. Tutkijoiden mukaan tulokset auttavat hahmottamaan sitä, miten lajit sopeutuvat muuttuvaan ilmastoon. Suuren biodiversiteettinsä vuoksi Kinabalu-vuori kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin.