Mauritania. Länsiafrikkalaisessa Mauritaniassa hyväksyttiin elokuussa entistä tiukempi orjuuden vastainen laki. Maksimirangaistus toisen ihmisen orjuuttamisesta kaksinkertaistuu 20 vuoteen, kertoo Reuters Africa.
Mauritania oli viimeinen maa maailmassa, joka kielsi orjuuden. Se tapahtui vuonna 1981, mutta ensimmäinen orjuuden kriminalisoiva laki hyväksyttiin vasta vuonna 2007.
Orjuus on kuitenkin yhä yleistä. Walk Free -järjestön arvion mukaan Mauritaniassa on eniten orjia suhteessa väkilukuun, neljä prosenttia väestöstä. Yleensä orjuus periytyy äidin kautta, ja orjaäidille syntyviä lapsia pidetään omistajan omaisuutena.
Toistaiseksi toisen ihmisen orjuuttamisesta on vuoden 2007 jälkeen tuomittu vain yksi henkilö. Hänkin sai tuomion, joka oli lyhyempi kuin laissa määrätty minimirangaistus. Sen sijaan kolme orjuuden vastaisen tilaisuuden järjestänyttä aktivistia tuomittiin tammikuussa kahdeksi vuodeksi vankilaan.
”Omistajat pelottelevat usein uhrejaan, jotka mieluummin ovat hiljaa kuin nousevat vastustamaan vangitsijoitaan”, Anti-Slavery International -järjestössä työskentelvä Sarah Mathewson totesi Reutersille.
Uuden lain mukaan ihmisoikeusjärjestöt voivat nostaa kanteet uhrien puolesta tätä tarkoitusta varten erikseen perustettavissa paikallisissa tuomioistuimissa. Samaan aikaan maassa on kuitenkin valmisteilla laki, joka asettaa tiukkoja rajoituksia järjestöjen toiminnalle.