Artikkelikuva
Ryhmä mashco-piroja kuvattuna marraskuussa 2011.

Eristäytynyt intiaaniheimo hakee kontaktia Perussa

Peru. Perussa asuu 15 intiaaniheimoa, jotka eivät ole olleet tekemisissä muun maailman kanssa. Nyt yksi niistä, mashco-piro, näyttää haluavan ihmisten ilmoille. Heimon jäseniä on nähty entistä useammin viimeisten kolme vuoden aikana, ja aivan viime aikoina näyttäytymiset ovat tihentyneet.

Perussa ja Brasiliassa noudatetaan politiikkaa, jonka mukaan eristäytyneisiin heimoihin ei saa ottaa mitään kontaktia. Osasyynä on muun muassa pelko tautien leviämisestä. Lisäksi on haluttu kunnioittaa heimojen oikeutta pysytellä muusta maailmasta irrallaan.

Tähänastiset kohtaamiset ovat olleet varsin pikaisia. Yksi niistä päättyi ikävästi, kun mashco-pirot tappoivat toukokuussa yhden kyläläisen ampumalla häntä nuolella rintaan. Ampumisen syytä ei tiedetä, kertoo The National Geographic -lehti.

Nyt perulaisviranomaiset ovat uuden tilanteen edessä: miten toimia, jotta aiemmin eristäytyneelle heimolle saadaan mahdollisimman pehmeä lasku nykyaikaan. Keskustelut heimon kanssa ovat tähän asti olleet lyhyitä, ja ne on käyty joen yli huudellen. Mashco-pirot ovat kertoneet haluavansa muun muassa viidakkoveitsiä. Ei ole selvinnyt, miksi he haluavat juuri nyt kontaktiin muun maailman kanssa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!