Neandertalilaiset eivät syöneet jäniksiä

Jostain syystä neandertalin ihmiset eivät onnistuneet sopeutumaan muuttuvaan ympäristöön.

Historia. Miksi ihmeessä neandertalin ihmiset eivät syöneet jäniksiä? Pomppivia paisteja maisemat täynnä. Miksei niitä poimittu parempiin suihin?

Tätä on selvittänyt paleoekologian professori John Stewart. Hän on tutkinut, mitä arkeologien löytämät jänisten luut kertovat ihmislajien ruokavalion kehityksestä Iberian niemimaalla. Alueella eli samaan aikaan niin neandertalilaisia, nykyihmisen esi-isiä kuin jäniksiäkin.

Neandertalilaiset metsästivät lähinnä suuria nisäkkäitä, joiden määrä alkoi ilmaston muuttuessa vähentyä. Vain meidän esi-isämme popsivat jäniksiä.

”Jäniksiä on paljon, niitä on kohtuullisen helppo saada kiinni ja niiden liikkeet ovat ennustettavissa. Tämä kaikki tekee niistä hyvän ravinnon lähteen”, Stewart sanoo Science Daily -sivustolla.

Jostain syystä neandertalin ihmiset eivät onnistuneet sopeutumaan muuttuvaan ympäristöön eivätkä jäniksiin. Neandertalin ihmiset kuolivat sukupuuttoon noin 40 000 vuotta sitten.

Nykyihmisten esi-isät olivat ilmeisesti nopeampia ja taitavampia muuttamaan metsästystapojaan ympäristön muuttuessa. Olemme siis ketterien jäniksenmetsästäjien sukua.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!