Kansanmurhan pää­rahoittaja kateissa yli 20 vuotta

Yhdysvallat on luvannut hänen löytäjälleen viiden miljoonan dollarin palkkion.

Ruanda. Rikas liikemies Felicien Kabuga katosi Ruandan kansanmurhan jälkeen. Yhdysvallat on luvannut hänen löytäjälleen viiden miljoonan dollarin palkkion.

Kabukaa syytetään 7. huhtikuuta 1994 alkaneen kansanmurhan rahoittamisesta ja hutu-armeijan tuesta. Hän oli läheistä sukua murhatulle hutu-presidentille Juvénal Habyarimanalle. Kansanmurha alkoi presidentin lentokoneen alasampumisesta.

Ruandan tapahtumia käsittelevä kansainvälinen rikostuomioistuin Tansanian Arushassa joutui YK:n turvallisuusneuvoston päätöksellä siirtämään Kabukaa koskevat syytteet käsiteltäväksi Ruandan oikeuslaitokseen.

Kabuga piileskeli vuosia Keniassa poliitikkojen ja viranomaisten suojeluksessa. Nimetön ulkoministeriön virkailija myöntää Kabugan olleen maassa. Nyt hänen uskotaan olevan Euroopassa tai muualla Afrikassa.

Ruandan viranomaiset ovat syyttäneet Arushan tuomioistuinta etnisestä syrjinnästä hutujen hyväksi. Tuomioistuimen puolueettomuus on kyseenalaistettu myös Afrikan ulkopuolella. 

”Ainakin kaksi puolustusasianajajaa työskenteli yli kaksi vuotta tuomioistuimelle väärillä nimillä ennen kuin se huomattiin”, sanoo lakiasiantuntija Ashford Rwema.

Samaan aikaan yksi kansanmurhan päärahoittajista on onnistunut pysymään piilossa. Vuonna 2000 luvattu palkkio odottaa saajaansa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!