Kansanmurhan pää­rahoittaja kateissa yli 20 vuotta

Yhdysvallat on luvannut hänen löytäjälleen viiden miljoonan dollarin palkkion.

Ruanda. Rikas liikemies Felicien Kabuga katosi Ruandan kansanmurhan jälkeen. Yhdysvallat on luvannut hänen löytäjälleen viiden miljoonan dollarin palkkion.

Kabukaa syytetään 7. huhtikuuta 1994 alkaneen kansanmurhan rahoittamisesta ja hutu-armeijan tuesta. Hän oli läheistä sukua murhatulle hutu-presidentille Juvénal Habyarimanalle. Kansanmurha alkoi presidentin lentokoneen alasampumisesta.

Ruandan tapahtumia käsittelevä kansainvälinen rikostuomioistuin Tansanian Arushassa joutui YK:n turvallisuusneuvoston päätöksellä siirtämään Kabukaa koskevat syytteet käsiteltäväksi Ruandan oikeuslaitokseen.

Kabuga piileskeli vuosia Keniassa poliitikkojen ja viranomaisten suojeluksessa. Nimetön ulkoministeriön virkailija myöntää Kabugan olleen maassa. Nyt hänen uskotaan olevan Euroopassa tai muualla Afrikassa.

Ruandan viranomaiset ovat syyttäneet Arushan tuomioistuinta etnisestä syrjinnästä hutujen hyväksi. Tuomioistuimen puolueettomuus on kyseenalaistettu myös Afrikan ulkopuolella. 

”Ainakin kaksi puolustusasianajajaa työskenteli yli kaksi vuotta tuomioistuimelle väärillä nimillä ennen kuin se huomattiin”, sanoo lakiasiantuntija Ashford Rwema.

Samaan aikaan yksi kansanmurhan päärahoittajista on onnistunut pysymään piilossa. Vuonna 2000 luvattu palkkio odottaa saajaansa.