Romanien asema YK:n syynissä

Amnestyn mukaan Euroopassa asuvista noin 12 miljoonasta romanista moni elää pelossa.

Maailma. YK valmistelee kattavaa raporttia romanien asemasta ja mustalaisvastaisuuden ilmenemisestä kautta maailman. Vähemmistöasioiden erityisraportoija Rita Izsák esittelee selvityksensä kesäkuussa YK:n ihmisoikeusneuvostolle.

”Romaneihin kohdistuva syrjintä ja rasismi saa monenlaisia muotoja välinpitämättömyydestä vihapuheeseen sekä väkivaltaan yksilöitä ja yhteisöjä vastaan. Se on valitettavasti turruttanut ihmiset ja nostanut uudelleen esiin myytit romanien huonommuudesta ja rikollisuudesta”, Izsák sanoo.

Hänen mukaansa yhteiskuntien ei pitäisi sietää puheita, jotka vahvistavat kielteisiä käsityksiä romaneista.

”Mustalaisvastaisuus on kitkettävä kaikissa muodoissaan”, Izsák sanoo. Hän perää viestimiltä ja päättäjiltä nykyistä jämerämpää asennetta. Osaltaan tilannetta pahentaa romanien heikko edustus politiikassa ja päätöksenteossa, hän muistuttaa.

Amnesty International syytti viime vuonna Ranskaa, Tçekkiä ja Kreikkaa, että ne eivät ole pystyneet suojelemaan romaneja väkivallalta. Amnestyn mukaan Euroopassa asuvista noin 12 miljoonasta romanista moni elää jatkuvasti pakkohäädön, poliisin ahdistelun sekä väkivaltaisten hyökkäysten pelossa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!