Romanien asema YK:n syynissä

Amnestyn mukaan Euroopassa asuvista noin 12 miljoonasta romanista moni elää pelossa.

Maailma. YK valmistelee kattavaa raporttia romanien asemasta ja mustalaisvastaisuuden ilmenemisestä kautta maailman. Vähemmistöasioiden erityisraportoija Rita Izsák esittelee selvityksensä kesäkuussa YK:n ihmisoikeusneuvostolle.

”Romaneihin kohdistuva syrjintä ja rasismi saa monenlaisia muotoja välinpitämättömyydestä vihapuheeseen sekä väkivaltaan yksilöitä ja yhteisöjä vastaan. Se on valitettavasti turruttanut ihmiset ja nostanut uudelleen esiin myytit romanien huonommuudesta ja rikollisuudesta”, Izsák sanoo.

Hänen mukaansa yhteiskuntien ei pitäisi sietää puheita, jotka vahvistavat kielteisiä käsityksiä romaneista.

”Mustalaisvastaisuus on kitkettävä kaikissa muodoissaan”, Izsák sanoo. Hän perää viestimiltä ja päättäjiltä nykyistä jämerämpää asennetta. Osaltaan tilannetta pahentaa romanien heikko edustus politiikassa ja päätöksenteossa, hän muistuttaa.

Amnesty International syytti viime vuonna Ranskaa, Tçekkiä ja Kreikkaa, että ne eivät ole pystyneet suojelemaan romaneja väkivallalta. Amnestyn mukaan Euroopassa asuvista noin 12 miljoonasta romanista moni elää jatkuvasti pakkohäädön, poliisin ahdistelun sekä väkivaltaisten hyökkäysten pelossa.