Haluatko eroon korruptiosta? Kiellä raha!

Mosambikissa aiotaan kieltää käteisen rahan käyttäminen asioitaessa julkisen notaarin ja asiakirjoja vahvistavien paikallisviranomaisten kanssa.

Mosambik. Mosambikissa on keksitty nerokas tapa hillitä korruptiota: kielletään käteinen raha. Tarkemmin sanottuna tarkoitus on kieltää käteisen rahan käyttäminen asioitaessa julkisen notaarin ja asiakirjoja vahvistavien paikallisviranomaisten kanssa.

Käteisen sijaan kansalaiset saavat luvan suorittaa maksut pankin kautta. Pankkikorttikin kelvannee, ja suunnitteilla on myös lippuautomaatin kaltaisia kioskeja. Koko harjoituksen tarkoituksena on pitää virkamiesten näpit erossa kansalaisten käteismaksuista.

Kansalaiset eivät ole uudistuksesta innoissaan. Suurella osalla mosambikilaisista ei ole pankkitiliä, eivätkä tilillisetkään halua viettää päiväänsä pankkijonoissa pikkusumman takia. Valtaosa maksuista on nimittäin suuruudeltaan alle euron.

Nykyisellään kyseisistä maksuista kertyy valtion kassaan vuodessa reilut viisi miljoonaa euroa, kertoo Mosambikin tietotoimisto AIM. Notaareista vastaavan viranomaisen mukaan muutos tulee kolminkertaistamaan summan.

Irvileuat ovat ottaneet lausunnosta ilon irti. Tarve palveluille ei lisäänny, mutta tulot kolminkertaistuvat? Mutkan kautta se tarkoittaa, että viranomaiset myöntävät nykytuloista kahden kolmanneksen valuvan vääriin taskuihin.

Käteiskiellon piti tulla voimaan jo maaliskuussa, mutta hallitus otti viime metreillä tuumaustauon. Kesäkuun alussa yritetään uudestaan.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!