Artikkelikuva
Portugalilainen Andreia Geraldes yllättyi Mosambikin korkeaa hintatasoa.

Portugalin toivo

Mosambik on muodissa, sanoo Maputossa markkinoinnin parissa työskentelevä portugalilainen Andreia Geraldes.

Kun mosambik itsenäistyi vuonna 1975, tuore sisäministeri Armando Guebuza antoi Portugalin kansalaisille 24 tuntia aikaa poistua maasta 20 kilon matkatavaroiden kanssa. Vasco da Gaman matkoista alkanut Portugalin hallinto maassa päättyi ja itsenäisyyden aika alkoi.

Nyt maan pääkaupunki Maputo on suhteellisen turvallinen ja moderni kaupunki, jonne kiinalaiset rakentavat vauhdilla parikymmenkerroksisia taloja. Euroopassa totutellaan elämään kurjistuvassa taloustilanteessa. Eurostatin tilastojen mukaan Portugalin työttömyys oli viime lokakuussa 13 prosentin tietämillä.

Yksi selviytymiskeino on siirtolaisuus. Portugalista on aina lähdetty muualle työn perässä.

Yksi lähtijöistä on Andreia Geraldes, 30. Hän työskentelee Maputossa BCI-pankin markkinoinnissa. Mosambikiin vuonna 2011 vaihto-ohjelman kautta tullut Geraldes kuvailee itseään kosmopoliitiksi. ”En tullut Mosambikiin talouskriisin takia, vaan siksi, että halusin nähdä uuden maan.”

Joskus tulevaisuudessa hän haluaisi palata Portugaliin, mutta ennen sitä voisi asua vaikka Brasiliassa.
Mosambik on muodissa. ”Vuonna 2012–2013 oli oikea portugalilaisten invaasio”, Geraldes sanoo.

Gonçalo Teles Gomes Portugalin Maputon suurlähetystöstä vahvistaa, että portugalilaisten määrä maassa on kasvanut sekä talouskriisin että portugalilaisten maahan tekemien sijoitusten takia.

Geraldesin tuttavat kyselevät jatkuvasti, kannattaisiko heidän muuttaa Afrikkaan. Hän vastaa, etteivät eurooppalaiset tulijat saa suoraan hulppeaa elämää.

Mosambikin korkea hintataso yllätti Geraldesin.

”Täällä on suhteessa kalliimpaa kuin Portugalissa. Ennen kuin tulin, ajattelin, että minulla olisi täällä oma talo, mutta asun kimppakämpässä.”

Maputossa on halvempiakin alueita, mutta Euroopan elintasoon tottuneille ne voivat olla liian vaatimattomia. Tulijoiden kasvava määrä on vaikuttanut työnantajien ja viranomaisten asenteisiin. Ennen työnantaja saattoi antaa Portugalista tuleville työntekijöille hyvät edut kuten ilmaiset kotimaanmatkat. Nyt ne on karsittu, ja kantaväestöä paremmat palkat ovat laskeneet.

Geraldes on kotoisin pienestä kylästä Porton läheltä, mutta suuri osa tutuista asuu nyt Lissabonissa tai ulkomailla. Jotkut haluavat kuitenkin jäädä Portugaliin.

”Uskon kyllä, että Lissabonissa voi vieläkin saada hyvän elämän. Se on vain erilaista kuin ennen. Portugaliin jääneet ystäväni ovat tehneet elämässään muutoksia, kuten että he syövät ystävien kanssa kotona ravintolan sijaan. Kerskakulutus on vähentynyt, mutta sehän on ihan hyvä esimerkki lapsillemme.”

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!