Kiina tiukentaa otetta yliopistoista

Viime kuukausina yliopistoihin kohdistuvat rajoitukset ovat tiukentuneet.

Kiina. Kiinan opetusministeri kehottaa yliopistoja välttämään oppikirjoja, jotka edistävät länsimaisia arvoja, kertoo BBC. Opetusministeri Yuan Guirenin mukaan yliopistoissa opettavien tulee tukea poliittista yhtenäisyyttä ja jättää maan johtajat ja poliittinen järjestelmä arvostelematta.

Viime vuonna Kiinan presidentti Xi Jinping kehotti yliopistoja harjoittamaan entistä tiukempaa ideologista ohjausta. Niin ikään hän vaati viranomaisia voimistamaan puolueen johtajuutta ja parantamaan omaa ideologista ja poliittista työskentelyään.

Viime kuukausina yliopistoihin kohdistuvat rajoitukset ovat tiukentuneet. Joulukuussa Itä-Kiinan yliopistosta erotettiin oikeustieteen professori Zhang Xuehong, joka kieltäytyi pyytämästä anteeksi hallitusta kritisoineita artikkeleitaan.

Jo aiemmin potkut oli saanut ekonomi, sananvapausaktivisti Xia Yeliang Pekingin yliopistosta. Ilham Tohti, merkittävä tutkija ja uiguurivähemmistön puolestapuhuja, tuomittiin viime vuonna separatismista elinkautiseen vankeuteen.

Virallisesti länsi-ideologioita edustavien kirjojen käyttöä ei edelleenkään ole kielletty.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!