Artikkelikuva
Kaikki gorillalajit ovat tällä hetkellä uhanalaisia.

Ebola tappaa ihmisapinoita

Tautiin sairastuneista simpansseista kuolee 77 prosenttia ja gorilloista 95 prosenttia.

Afrikka. Ebola uhkaa myös Afrikan gorilla- ja simpanssikantoja, kertoo The Conversation -nettisivusto.

Lähisukulaisillemme ebola on vieläkin tappavampi kuin ihmisille. Tautiin sairastuneista simpansseista kuolee 77 prosenttia ja gorilloista 95 prosenttia. WHO:n mukaan ihmisillä nykyinen epidemia tappaa 50–70 prosenttia tartunnan saaneista.

Nykyarvioiden mukaan jopa kolmannes kaikista 1990-luvulta lähtien kuolleista gorilloista ja simpansseista on menehtynyt paikallisten ebola-epidemioiden seurauksena. Kaikki gorillalajit ovat tällä hetkellä uhanalaisia.

Lyhyellä aikavälillä rokotukset ebolaa vastaan olisivat hyvä ratkaisu, toteaa artikkelin kirjoittaja Meera Inglis Sheffieldin yliopistosta.

Toisin kuin ihmisille, apinoille on kehitetty ebolarokote, joka on tähän mennessä osoittautunut tehokkaaksi ja turvalliseksi. Rokotettuja simpansseja ei kuitenkaan ole vielä altistettu elävälle ebolavirukselle. Esteenä on useiden Euroopan maiden laki, joka kieltää lääketieteellisten kokeiden tekemisen ihmisapinoille, koska ne ovat kognitiivisesti niin samankaltaisia kuin me.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!