Artikkelikuva
Bodo-yhteisön jäsen yrittää erottaa kepin avulla raakaöljyä vedestä.

Shell maksaa jättikorvaukset kalastajille

Vuonna 2008 kaksi öljyvuotoa tuhosi tuhansia hehtaareita mangroveja sekä merenelävät, jotka elättivät Bodo-yhteisön Nigerian suistoalueella.

Nigeria. Öljyjätti Shell on suostunut maksamaan nigerialaiselle kalastajayhteisölle noin 70 miljoonaa euroa maan pahimmista öljyvuodoista, kertoo AP.

Yksi kantajien asianajajista, Martyn Day, toteaa korvaussumman olevan yksi suurimmista, mitä on koskaan myönnetty yhteisölle ympäristövahingosta.

Vuonna 2008 kaksi öljyvuotoa tuhosi tuhansia hehtaareita mangroveja sekä merenelävät, jotka elättivät Bodo-yhteisön Nigerian suistoalueella.

Suistoalueella tapahtuu öljyvuotoja vuosittain, ja kyläläisillä on vireillä useita pitkiä oikeusjuttuja eri öljy-yhtiöiden kanssa.

Yhteisöjen konflikteihin erikoistunut tutkija George Frynas uskoo, että päätös saattaa madaltaa nigerialaisten ja muidenkin yhteisöjen kynnystä viedä omia vastaavia riitojaan oikeuteen.

Bodo-yhteisön johtaja Sylvester Kogbara kertoo, että osa korvausrahoista käytetään peruspalveluiden tuottamiseen, kuten puhtaaseen veteen, terveyspalveluihin ja koulutukseen. 15 600 kalastajaa ja maanviljelijää saa kukin lisäksi vajaan 3 000 euron korvauksen.  

Shellin on määrä myös vihdoin puhdistaa alue. YK-raportin mukaan mangrove-soiden kunnostamiseen saattaa mennä 30 vuotta.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!