YK: Libyassa vakavia ihmisoikeusrikkomuksia

Kaikki osapuolet näyttävät syyllistyneen kansainvälisen humanitaarisen lain rikkomuksiin, ja myös terroristijärjestö Isis näyttää vallanneen alaa maassa.

Kaikki Libyan konfliktin osapuolet näyttävät syyllistyvän kansainvälisen humanitaarisen lain rikkomuksiin sekä muihin väärinkäytöksiin, joista osa voi olla sotarikoksia, kertovat YK:n ihmisoikeustoimisto sekä Libya-operaatio UNSMIL tuoreessa raportissaan.

Kuluneen vuoden kymmentä ensimmäistä kuukautta käsittelevän raportin mukaan konfliktin osapuolet tulittavat siviilien asuinalueita umpimähkään, tuhoavat siviilien omaisuutta sekä sieppaavat, kiduttavat ja teloittavat näitä. Satoja on kuollut, massoittain ihmisiä on paennut ja useilla Libyan alueilla on menossa humanitaarinen kriisi, raportissa kerrotaan.

Aseistetut ryhmät hyökkäilevät myös ihmisoikeuspuolustajia, toimittajia ja aktivisteja sekä terveyskeskuksia vastaan. Raportin mukaan viime aikoina jalansijaa ovat saaneet terroristiliike Isisille uskonnolliset ryhmät, jotka ovat muun muassa syyllistyneet julkisiin teloituksiin, ruoskintaan ja amputointeihin. Syyksi teloitukseen riittää esimerkiksi poliittinen tai uskonnollinen suuntautuminen.

Monet Saharan eteläpuolisen Afrikan siirtolaiset ja pakolaiset ovat päätyneet Libyaan päästäkseen Välimeren yli Eurooppaan. Heitä pidetään epäinhimillisissä oloissa, heitä kidutetaan ja kaapataan ja heidän perheitään kiristetään. Moni joutuu uhriksi salakuljetusreittien varrella tai odottaessaan yhteyspisteessä lähtöä Eurooppaan, raportissa kerrotaan.

Libya on ollut kaaoksessa siitä asti, kun maan diktaattori Muammar Gaddafi syrjäytettiin ja tapettiin vuonna 2011. Maassa on käytännössä kaksi kilpailevaa hallitusta, joita tukevat useat aseistetut ryhmittymät. Ihmisoikeusjärjestöt ovat myös aiemmin raportoineet vakavista ihmisoikeusloukkauksista maassa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!