Artikkelikuva
Monihelin järjestökoordinaattori Julie Breton haluaa Suomesta maan

Moninaisuuden pioneerit

Kansainvälinen Suomi on joka päivä vähän enemmän totta. Yksi moninaisuuden lipunkantajista on Moniheli ry.

”Haluamme tehdä Suomesta maan, jossa jokaisella on hyvä asua ja olla”, summaa Monihelin järjestökoordinaattori Julie Breton. Oman alansa etujärjestönä Moniheli joutuu tasapainottelemaan edustustehtävien ja jäsenten auttamisen välillä, mikä ei aina ole helppoa.

”Kun kehitytään isoksi järjestöksi, on haasteellista pitää jäsenet lähellä.”

Toisinaan ongelmia tuottaa myös kommunikaatio. ”Tar­joamme monenlaisia palveluita, muun muassa koulutusta ja neuvontaa. Osa järjestöistä on liian kiireisiä, osa taas ei osaa pyytää apua.”

Vain viisivuotias Moniheli vietti syntymäpäiviään syyskuussa. Lyhyessä ajassa on kuitenkin tapahtunut paljon ja nyt toiminnalla on vakaa pohja. ”On ollut vaikeita aikoja. Yhdessä vaiheessa toiminnanjohtaja lähti ja meillä oli pahoja talousvaikeuksia. Silloin pelättiin järjestön puolesta”, Breton myöntää, ennen kuin jatkaa iloisena: ”Ollaan kuitenkin yhä olemassa ja siinä sivussa ollaan luotu paljon verkostoja sekä järjestöjen että viranomaisten kanssa.”

Monihelin verkosto ulottuu myös maanpinnalle. Vuoden 2012 kunnallisvaalien aikaan alkoi Icount -projekti, jossa Suomen maahanmuuttajayhteisöön levitettiin tietoa vaaleista ja niihin liittyvistä oikeuksista. Työ toteutettiin etsimällä yhteisöjen avainhenkilöitä ja vetämällä heidät mukaan.

”Kunnallisvaaleissa saa äänestää, kunhan on vain asunut Suomessa vähintään kaksi vuotta. Todella moni ei tiennyt tästä. Uskon, että saimme äänestysprosentin nousemaan,” Breton kertoo.

Pahimmat vaikeudet saattavat olla ohi, mutta haasteita järjestö kohtaa edelleen, muun muassa byrokratian taholta. ”Rahoittajien raportointivaatimukset ovat lisääntyneet ja se vie enemmän aikaa”, Breton selittää, mutta lisää sitten uskovansa säännöllisemmän tiedonvaihdon olevan lopulta hyvä asia. Toinen haaste on kieli. ”Olemme aika monikulttuurinen porukka ja kielitaito on vaihtelevaa. Jatkuva kääntäminen hidastaa menoa.”

Breton itse on muuttanut Ranskasta kahdeksan vuotta sitten, mutta oppi käyttämään suomea vasta Monihelillä. ”Opin suomea, koska sain töitä. Tämä on myös yksi meidän viesteistämme.”

Tulevaisuudenkuvat järjestöllä ovat valoisat: Icount- projektin loputtua kesällä Monihelillä on nyt aikaa ja resursseja pohtia jatkoa. ”Meillä on paljon hakemuksia vireillä. Jos saamme rahoitusta, tulemme kasvamaan.”

Kasvua on varmasti tiedossa, sillä Suomen muuttuessa tarve sen palveluille kasvaa. Monihelistä kuullaan vielä.

Moniheli:

Perustettu:
2010

Tärkein tavoite
”Elää yhteiskunnassa, jossa ihmisillä on mahdollisuus antaa kaikki, mitä heillä on tarjota.”

Jos järjestömme olisi eläin...
olisimme muurahaiskeko: monta pientä toimijaa, jotka vaikuttavat yhdessä.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!