Näkökulmat

Erilaisista kyykkäystavoista

Kyykkyvessa auttaa outojen tapojen ymmärtämisessä, kirjoittaa Mari Manninen.

Keksin kyykkyvessamenetelmän — yllätys, yllätys — piipahtaessani ensimmäistä kertaa kyykkyvessassa. Käymälässä käynti oli kankeaa. Homma tuntui likaiselta, vaikkei koppi likainen ollutkaan.

Sitten kuulin, että kyykkyvessakulttuureissa pöntöllä istumista sitä vasta pidetäänkin ällöttävänä puuhana. Yleisessä käytössä olevaan istuimeen liiskaantuvat kiinni sekä peppu että reidet. Kyykätessä ei tarvitse koskea mihinkään mihin joku toinen on koskenut, varsinkin jos koppi on oveton.

Tällaisia puolin ja toisin ihmeteltyjä tapojen ja tottumusten vastinpareja löytyy paljon, kun ymmärtää kysellä paikallisilta. Otetaan esimerkiksi asuinmaani Kiina.

Kiinassa ruokapöydässä ei ole isoja lautasliinoja vaan pieniä ja ohuita paperinpaloja telineessä. Niitä kuluu yhdeltä ruokalilijalta iso nivaska. Se on minusta tuhlausta. Pöytäkin täynnä niistettyjen nenäliinojen näköisiä tuppoja. Kiinalaisten mielestä yhteen isoon lautasliinaan suun pyyhkiminen läpi ruokailun on epähygieenistä. Kuin likarätillä naamaansa hinkkaisi. Hyi sentään.

Ruokailuun liittyy paljon outouspareja. Suomessa on kohteliasta syödä lautanen tyhjäksi, Kiinassa pitää jättää vähän kulhon pohjalle. Kiinalaisista liha on parasta imeskeltynä luun vierestä, eurooppalaiset pitävät pehmeistä pihveistä. Eurooppalaiset kauhistelevat koiran syöntiä, kiinalaiset hevosenliharuokia.

Kiinalaisten minihameiden helma usein viistää niin lähellä vesirajaa, että länsimaiset kulmakarvat kohoavat. Mutta vain länsimaiset. Sen sijaan Euroopassa aivan tavallinen avonainen kaula-aukko saa Kiinassa häkellyttävästi huomiota. On hersyvää, kun bussipysäkillä kiinalainen minihameessaan ja länsimaalainen kaula-aukossaan tuijottavat toisiaan paheksuvasti.

Kauneuskäsitykset eivät osu yksiin. Kiinalaiset ihmettelevät, miksi länsimaisilla miehillä on usein niin rumia kiinalaisia tyttöystäviä. Minusta ja varmasti noista miehistäkin tyttöystävät ovat hyvin kauniita. Toimii se toisinkin päin, kiinalaisnaiset ihastelevat länsimiehiä, joista ei Suomessa kansikuvapoikia tulisi.

Kun kiinalaisturistien äänekkyyttä taivastellaan, on hyvä muistaa, että Kiinassa mekkala on hauskanpidon merkki. Jos mennään porukalla syömään, karaokeen tai vain kuljetaan kadulla, jokaisen velvollisuus on puhua ja nauraa isoon ääneen. Suomalaisturistit näyttävät kiinalaisista hautajaissaattueelta.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!