Kiina lopettaa teloitettujen elinsiirrot

Toistaiseksi suurimmalla osalla uuden munuaisen, keuhkot tai sydämen saaneista kiinalaisista on yhä kiittäminen uudesta elämästään teloitettua vankia.

Kiina. Kiina ei tämän vuoden alusta lähtien enää käytä teloitettujen vankien elimiä elinsiirroissa. Asian vahvisti maan elinsiirtouudistusta johtava entinen terveysministeri Huang Jiefu, kertoo Al Jazeera.

Uuden elimen tarvitsisi joka vuosi 300 000 kiinalaista, mutta siirtoja tehdään vain 10 000. Kiinalaiset eivät ole innostuneet laatimaan elintenluovutustestamentteja. Vapaaehtoisia elinluovuttajia on vain yksi ihminen miljoonasta. Esimerkiksi Espanjassa vastaava luku on 37.

Toistaiseksi suurimmalla osalla uuden munuaisen, keuhkot tai sydämen saaneista kiinalaisista on yhä kiittäminen uudesta elämästään teloitettua vankia.

Kiinassa teloitetaan vuosittain enemmän ihmisiä kuin muualla maailmassa yhteensä. Vuonna 2013 pantiin täytäntöön 2400 kuolemantuomiota. Aivan viime vuosiin maa kielsi käyttävänsä teloitettujen elimiä elinsiirroissa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!