Artikkelikuva

Afrikan öljy vaihtaa suuntaa

Öljyvarainministerin mukaan raakaöljyn vienti Nigeriasta Yhdysvaltoihin on lähes loppunut.

Afrikka. Entistä suurempi osa Afrikan tuottamasta raakaöljystä päätyy Kiinaan. Vienti Yhdysvaltoihin on puolestaan vähentynyt nopeasti.

Liuskekaasu ja -öljy ovat lisänneet Yhdysvaltojen omaa energiantuotantoa nopeasti. Öljyn ja kaasun tuonti kehitysmaista Yhdysvaltoihin onkin viime vuosina vähentynyt 50 prosentilla, arvioi ajatushautomo Overseas Development Institute (ODI) huhtikuussa ilmestyneessä raportissaan. Samalla se varoittaa Angolan ja Nigerian kaltaisia öljynviejämaita talousongelmista.

Kesäkuussa Nigerian öljyvaraministeri Diezani Alison-Madueke sanoi paikalliselle The Nation -lehdelle, että raakaöljyn vienti Nigeriasta Yhdysvaltoihin on lähes loppunut. Viime vuosikymmenellä kymmenisen prosenttia Yhdysvaltain tuontiöljystä oli nigerialaista.

Kiinan osuus Afrikan öljynviennistä puolestaan on kasvanut nopeasti. Reutersin mukaan Kiina toi maahan vuoden ensimmäisten viiden kuukauden aikana 11 prosenttia enemmän raakaöljyä kuin samaan aikaan viime vuonna. ODI kuitenkin arvioi, että myös Kiinan kiinnostus Afrikan öljyyn hiipuu, kun maa saa oman liuskekaasun ja -öljyn tuotantoaan kehitettyä.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!