Artikkelikuva

Viktorianjärven kalastajat eivät pelkää hiv-tartuntaa

Kalastajien työhön sisältyy jo paljolti riskejä, joten he eivät tunnu välittävän muutamasta lisäriskistäkään.

Uganda. Viktorianjärven kalastajien työ on raskasta ja vaarallista. Vapaa-aikansa moni heistä viettää vielä vaarallisemmin tavalla rannikon kylien seksityöläisten kanssa. Monissa kylissä lähes puolet väestöstä on hiv-positiivisa, prostituoiduista vielä useampi.

Kylissä on paljon seksityöläisiä, sillä kalastajilla on sekä runsaasti rahaa että kevyt suhde elämäänsä. ”He ajattelevat, että joka tapauksessa kuolevat jonakin päivänä, kun vene kaatuu. Miksi siis pelätä hi-virusta, joka vie hengen vasta useiden vuosien kuluttua”, selittää kampalalaisen aids-tietokeskuksen johtava lääkäri Raymond Byaruhunga ugandalaisessa New Vision -lehdessä.

Seksityöläisiä kyliin virtaa erityisesti kalastuksen huippukausina. He perivät palveluistaan yleensä noin 1,5 euroa. Kondomeja on, mutta kaikki asiakkaat eivät suostu niitä käyttämään.

Viktorianjärvi on arvaamaton ja myrskyt yleisiä. Kalastaja-aluksia kaatuu usein ja hukkuminen on tavallinen kuolinsyy. Vain harva kalastaja osaa uida, eikä pelastusliivejä käytä kukaan.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!