Artikkelikuva

Onko taistelu ilmastonmuutosta vastaan hävitty?

Täytyykö meidän vain sopeutua ja ottaa vastaan lämpenevän ilmaston mukanaan tuomat muutokset vai onko jotain vielä tehtävissä?

Kysymykseen vastaa ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Antto Vihma.

”Ei ole syytä puhua pelkästään sopeutumisesta, sillä emme voi sopeutua loputtomiin. Vaikka emme pystyisikään ’kahden asteen tavoitteeseen’, on huomattavasti erilaista elää 2,5 astetta lämmenneellä pallolla, kuin vaikka viisi astetta lämmenneellä. Turvassa ilmastonmuutokselta emme ole, mutta muutos on hillittävissä.

Päästöjen vähentämisellä on edelleen erittäin suuri merkitys. Koko maapallon puolesta niin ei voi kuitenkaan sanoa, sillä yli 80 prosenttia globaaleista päästöistä tulee 25 suuren maan toiminnasta. Maailmassa on yli sata maata, joiden päästöjen merkitys on varsin vähäinen. Esimerkiksi useimpien Afrikan maiden sekä pienien saarivaltioiden päästöjen tarkkailu ei tässä tilanteessa ole tärkeintä.”

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!