Artikkelikuva

Venezuelassa salamoi eniten

Luonnonilmiö vahvistettiin Guinnesin ennätyskirjan tekijöiden toimesta.

Venezuela. Maailman salamoivin paikka löytyy luoteisesta Venezuelasta, kertoo Al Jazeera. Catatumbojoen suulla salamoi enimmillään 3600 kertaa tunnissa.

Venezuelan luoteisosassa esiintyvää, ympärivuotista ilmiötä kutsutaan Catatumbon salamoinniksi. Vilkkainta välähtely on huhtikuusta lokakuulle, jolloin joen suulla syntyy suunnaton määrä ukkosmyrskyjä ja salamat iskevät 18–60 kertaa minuutissa. Vuodessa salamaniskuja kertyy 1,2 miljoonaa.

Alueen alkuperäisasukkaat kutsuvat ilmiötä nimellä rib a-ba eli taivaan tulijoki. Varhaisten merenkävijöiden uskotaan käyttäneen salamointia apuna navigoinnissa.

Tammikuussa 2010 salamointi yllättäen lakkasi, mutta palasi muutaman kuukauden kuluttua yhtä yllättäen takaisin. Katoamiselle on esitetty lukuisia syitä. Tutkijoiden mukaan salamointi saattoi tyrehtyä, koska El Niño -ilmiön aiheuttama poikkeuksellinen kuivuus vei sateet ja kuivasi jokien uomat.

Ympäristöaktivisti Erick Quirogan 17 vuoden ajan seuraaman ja mittaaman luonnonilmiön ainutlaatuisuus vahvistettiin tammikuussa, kun Guinnessin ennätyskirjan tekijät päättivät kirjata ilmiön sivuilleen.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!