Artikkelikuva

Palelevatko sorsat kylmässä vedessä?

Sorsat uivat ympäri vuoden. Talvisin se näyttää kylmältä puuhalta. Paleltaako sorsia, kun ne uivat talvella jäiden ympäröimässä vedessä?

Kysymykseen vastaa lintujen lämmönsäätelyä tutkinut ekofysiologi Esa Hohtola Oulun yliopistosta.

”Talvisin veden pinnalla lämpötila on itse asiassa korkeampi kuin hangella, joten sorsille ei tule kylmä uidessa talvellakaan.

Lintujen räpylöitä ja jalkoja liikuttavat lihakset ovat jalkojen tyvellä, höyhenten suojassa, joten jalat ovat melkein luuta ja nahkaa eikä niiden jäähtyminen kylmässä vedessä ole ongelma. Jäällä jalkoja voi paleltaa, mutta sorsat lepäävätkin jäällä höyhenpeittonsa päällä jalat höyhenten sisään vedettynä. Tarvittaessa sorsa voi ohjata lämmintä valtimoverta jalkoihinsa, jotta paleltumia ei synny.

Kylmyys totta kai lisää energian tarvetta ja solujen toiminnan kiihtyessä lämpöä karkaa. Sorsat kuitenkin liikkuvat talvella paljon kesää vähemmän, joten ne tarvitsevat talvisin itse asiassa vähemmän ravintoa kuin kesäisin.

Sorsalla on pieneen massaansa nähden iso ja lämmin höyhenpeite. Sorsan oleilua talvella voisi verrata ihmiseen, joka on sopeutunut talveen, ja pukeutunut erittäin lämpimästi.”

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!