Kahden naisen perinneliittoja Tansaniassa

Naisparit elävät tavallisen avioparin tapaan, mutta liittoon ei yleensä kuulu puolisoiden välinen seksi.

Tansania. Läntisessä Tansaniassa kaksi naista voi solmia keskenään perinteisen avioliiton. Tapaa kutsutaan nimellä nyumba ntobhu. Siinä vanhempi nainen alkaa nuoremman naisen aviomieheksi saadakseen itselleen jälkeläisiä, kertoo eteläafrikkalainen Mail & Guardian -lehti.

Perinteisesti liittojen vanhemmat osapuolet ovat olleet naisia, jotka eivät ole itse voineet saada lapsia. Naisparit elävät tavallisen avioparin tapaan, mutta liittoon ei yleensä kuulu puolisoiden välinen seksi.

Pariskunnan ”aviomieheksi” alkava nainen maksaa morsiamen perheelle perinteisen lobola-maksun muiden miesten tapaan. ”Vaimon” puolestaan kuuluu totella miestään, kertoo nuoremman naisen kanssa liiton solminut Mtongori Chacha, 56. ”Nyumba ntobhu on koko suvun siunaama ja yhteisön hyväksymä tapa”, hän sanoo.

Nuoremman naisen synnyttämiä lapsia pidetään pariskunnan yhteisinä. Yleensä lasten siittäjäksi valitaan mies, joka sitoutuu luopumaan isyydestään. Joskus tämä varmistetaan valitsemalla mies, joka on muutenkin tunnettu vastuuttomuudesta. Nykyään jotkut naiset päätyvät nyumba ntobhu -liittoon myös välttääkseen perheväkivaltaa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!