Artikkelikuva
Ympäristöjärjestöt kiittelivät sopimusta

Hyviä uutisia ilmastolle

Kasvihuonekaasupäästöjen jättiläiset, Kiina ja Yhdysvallat, onnistuivat sopimaan yhdessä päästöjen vähentämisestä.

Kiina. Kaksi kasvihuonekaasupäästöjen jättiläistä, Kiina ja Yhdysvallat, onnistuivat yllättämään marraskuussa. Maat ilmoittivat sopineensa yhdessä päästöjen vähentämisestä.

Yhdysvallat sitoutuu vähentämään päästöjä vuoteen 2025 mennessä 28 prosentilla vuoden 2005 tasosta. Vähennys on aiemmin kaavailtua suurempi.

Vielä merkittävämpi on Kiinan ilmoitus siitä, että se aikoo saada kasvihuonepäästöjensä määrän laskuun vuoteen 2030 mennessä. Maa ei ole aiemmin sitoutunut päästöjen vähentämiseen tietyssä ajassa. Samalla Kiina sitoutuu nostamaan puhtaan energian osuuden 20 prosenttiin energiantuotannostaan vuoteen 2030 mennessä.

Ympäristöjärjestöt kiittelivät sopimusta, mutta muistuttivat samalla, että ilmastonmuutoksen torjuminen tarvitsee vielä järeämpiä toimia.

Greenpeace Kiinan analyytikon Li Shuon mukaan sopimuksessa merkittävintä on se, että se ylipäätään on solmittu. Se antaa toivoa myös tulevien ilmastoneuvotteluiden mahdollisuuksiin onnistua. Samalla hän muistutti, että nyt sovitun tason pitäisi olla ilmastotoimien lähtötaso, ei huippu.

Kiina ja Yhdysvallat tuottavat yhdessä yli kolmanneksen kaikista maailman kasvihuonepäästöistä.