Artikkelikuva
Islamistinen Taleban on vaikeuttanut tyttöjen koulunkäyntiä Pakistanin rajaseudulla tuhoamalla kouluja ja häätämällä asukkaita kodeistaan.

Nobel-palkinto antaa toivoa Pakistanin tytöille

Kamppailu koulutuksesta jatkuu islamistiuhan alla.

Pakistan. Pakistanin pohjoisosien tyttöjen kamppailu koulutuksesta alkoi kauan ennen kuin Malala Yousafzaita ammuttiin, ja sitä joudutaan jatkamaan vielä pitkään hänen Nobel-palkintonsa jälkeen. Yousafzain saama Nobelin rauhanpalkinto antaa kuitenkin taistelulle uutta puhtia.

”Nobel-komitea suuntasi valokeilan koulutukseen. Se innostaa vanhempia lähettämään tyttärensä takaisin kouluun”, iloitsee professori Muhammad Shafique Khyber Pakhtunkhwan maakunnan pääkaupungissa Peshawarissa.

Virallisen tilaston mukaan heimoalueilla on koulutuksen ulkopuolella yli puoli miljoonaa lasta. Islamistien ja armeijan yhteenotot ovat ajaneet väkeä pakoon. Tuorein aalto koettiin kesällä, jolloin Pohjois-Waziristanista pakeni lähes miljoona ihmistä pääasiassa Bannun kaupunkiin.

Evakkolapset ovat miltei sataprosenttisesti ilman opetusta. Ja niin ovat Bannun vakituisetkin asukkaat, koska evakot on majoitettu kouluihin.

Kouluihin odotetaan lisää oppilaita

Yousafzain esimerkki on voimistanut kamppailua koulutuksen puolesta. Swatinlaaksossa koulunsa aloittavien määrä on noussut kaksi prosenttia kahdessa vuodessa.

”Nyt odotamme ryntäystä kouluun”, sanoo Maskeen Khan Swatin kouluvirastosta.

”Toivomme, että valtio järjestäisi meille opetusta ja vetoamme Malalaan, että hän sijoittaisi varoja heimoalueiden koulutuksen edistämiseen”, sanoo Bannussa pakolaisena asuva Yasmeen Bibi, 13, jonka vanhemmilla ei ole varaa yksityiskoulun maksuihin.

Kotiseudulla moni pahastui aikoinaan siitä, että Yousafzai jäi Britanniaan, mutta kaunat unohtuvat juhlittaessa maailman nuorinta nobelistia. Kun palkinto julistettiin, Swatin tyttökoulujen oppilaat lähtivät kaduille jakamaan makeisia.

”Palkinto oli toivonsäde alueen tytöille, jotka ottavat joka aamu suuren riskin lähtiessään kouluun”, sanoo Yousafzain entinen luokkatoveri Mushatari Bibi.

Rohkeimpien arvioiden mukaan palkinto horjuttaa Talebanin valtaa, jota yhä useammat haluavat nyt uhmata.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!