Marokko haluaa hyötyä kannabiskaupasta

Lakiesityksen läpi mennessä Marokosta tulisi ensimmäinen kannabiksen viljelyn salliva muslimimaa.

Marokko. Marokossa harkitaan marihuanan kasvattamisen osittaista laillistamista, kertoo The Zambezian. Lakiesityksen mukaan kannabiskasvia saisi kasvattaa lääketieteelliseen ja teolliseen käyttöön.

Pohjois-Marokon Rif-vuorilla marihuanan kasvatus on perinteinen elinkeino. Nykyään noin 80 000 perhettä tuottaa lähes kaiken Euroopassa käytettävän hasiksen. Tarkkoja lukuja rahan liikkeistä ei ole, mutta selvää on, että viljelijöiden kifiksi kutsuman aineen kaupallistaminen virkistäisi Marokon aneemista taloutta.

Tällä hetkellä voiton korjaavat välikädet ja salakuljettajat. Viljelijät saavat kilosta kifiä kahdeksan dollaria, Marokon valtio ei mitään.

Marihuanan kasvattamisen laillistaminen voisi lievittää köyhyyttä ja sosiaalisia ongelmia. Lakialoitteen läpimeno ei kuitenkaan ole varmaa. Sitä vastustavat sekä opposition konservatiivit että viljelijät itse.

Islam suhtautuu kaikkiin päihteisiin yksiselitteisen kielteisesti. Monet maat ovat viime aikoina liberalisoineet huumepolitiikkaansa, mutta Marokko olisi ensimmäinen kannabiksen viljelyn salliva muslimimaa.