Mangroven mukana häviää paras hiilinielu

YK:n ympäristöohjelman mukaan mangrovemetsien tuhoutuminen etenee 3-5 kertaa nopeammin kuin muiden metsien.

Maailma. Tropiikin merenrantojen ja jokisuistojen puu- ja pensaskasvusto mangrove sitoo hiiltä enemmän kuin muut ekosysteemit, jopa tuhat tonnia hehtaaria kohti, kertoo YK:n ympäristöohjelma Unep.

Mangrovemetsien kasvustosta ja kalakannoista hyötyy maailmassa jopa sata miljoonaa ihmistä. Lisäksi mangrovet tarjoavat tehokkaan suojan myrskyjä ja eroosiota vastaan.

Unepin raportin mukaan mangrovet kuitenkin tuhoutuvat 3–5 kertaa nopeammin kuin metsät keskimäärin. Siitä syntyy viidennes metsien aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä ja miljardien eurojen edestä taloudellista vahinkoa.

Etelä-Aasia saattaa menettää 35 prosenttia mangroveistaan vuoteen 2050 mennessä, vaikka siellä kasvuston antama suoja olisi erityisen tarpeellinen. Tutkimusten mukaan mangrove voi vähentää huomattavasti aaltojen korkeutta ja voimaa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!