”Tämä ei ole sika"

Tischin perheen omistama eläintarha on yksi harvoista kaikille avoimista tiloista Jerusalemissa.

Israel. Tischin perheen eläintieteellinen puutarha on luultavasti ainoa eläintarha maailmassa, joka tiedottaa kyltissä, mikä eläin ei ole. Jerusalemin eläintarhassa asustaa sikaa muistuttava pekari, jonka aitauksen ulkopuolella lukee neljällä kielellä: ”Tämä ei ole sika!”

Juutalaiset ja muslimit pitävät sikaa likaisena eläimenä, ja kumpikin uskonto kieltää sianlihan syömisen.

Monet eläimistä on valittu eläintarhaan sen mukaan, että ne esiintyvät Raamatussa ja Koraanissa. Maininnat Aasian ja Australian mantereiden yhteydestä toisiinsa esihistoriassa sekä viittaukset darwinismiin on poistettu näyttelykylteistä vierailijoiden lepyttämiseksi.

Eläintarha on yksi harvoista kaikille avoimista tiloista jännitteisessä, juutalais- ja arabialueisiin jakautuneessa kaupungissa. Eläintarhan henkilökunnasta vajaa puolet on palestiinalaisia, ja henkilökunnassa on ystävystytty yli rajojen.

”Eläimissä on jotain erityistä. Ei haittaa, oletko shinto, buddhalainen vai muslimi. Norsu on norsu ja sarvikuono on sarvikuono”, kertoi eläintarhan johtaja Shai Doron National Geographicille.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!