Artikkelikuva
Lapsia Pekingiin perustetussa epävirallisessa koulussa

Lasten mielenterveys huolestuttaa Kiinassa

Moni vanhempi joutuu jättämään lapsensa muiden hoiviin muuttaessaan työn perässä kaupunkiin.

Kiina. Lasten mielenterveydestä on herännyt huoli Kiinassa, kertoo The Guardian. Vuodesta 2012 Pekingin päiväkodeissa ja kouluissa mielenterveyden ylläpitoa on alettu pitää yhtä tärkeänä kuin fyysistä kuntoa.

Viime vuonna Kiinassa astui voimaan mielenterveyslaki, ja lastenlääkäreitä on alettu ohjeistaa häiriöiden merkkien tunnistamisessa. Huoleen on syytä, jos lapsi ei kolmen kuukauden iässä seuraa katseellaan liikkuvaa esinettä tai ota katsekontaktia puolitoistavuotiaana.

Tuoreen tutkimuksen mukaan 15 prosenttia kiinalaislapsista kärsii mielenterveyden häiriöistä ja tietyt oireyhtymät kuten ahdistuneisuus ovat lisääntyneet.

Elintason noustua monet vanhemmat ovat alkaneet kiinnittää aiempaa enemmän huomiota lapsensa emotionaaliseen hyvinvointiin. Samaan aikaan kehitys on tuonut uusia ongelmia, kun perherakenteet hajoavat ja sosiaaliset paineet lisääntyvät.

Moni vanhempi joutuu Kiinan maassamuuttopolitiikan vuoksi jättämään lapsensa muiden hoiviin muuttaessaan itse työn perässä kaupunkiin. Näistä lapsista jopa puolet kärsii masennuksesta ja ahdistuneisuudesta.