Huippumuotia Keniasta

Tavoitteena on tuoda yhteen köyhiä yhteisöjä ja huippumuodin tuottajia tavalla, joka hyödyttää molempia.

Kenia. Korogochon slummissa tehdään huippumuotia kansainvälisille suunnittelijoille. Kenian pääkaupungissa Nairobissa toimivan Ethical Fashion -hankkeen (EFI) asiakkaisiin kuuluvat monet suuret muodinluojat, muiden muassa ­Vivienne Westwood, Fendi ja Stella McCartney. EFI:n tavoitteena on tuoda yhteen köyhiä yhteisöjä ja huippumuodin tuottajia tavalla, joka hyödyttää molempia.

Työntekijöiden reaaliansioissa ei edelleenkään ole hurraamista. Naisten tekemät luksustuotteet myydään Milanossa, Pariisissa ja muissa muodin keskuksissa hinnalla, joka vastaa tekijöiden useamman kuukauden palkkaa. Työ on kuitenkin kaukana hikipajaoloista, ja ihmiset jonottavat päästäkseen EFI:in töihin.

Hankkeen iskulause kuuluu ”ei hyväntekeväisyyttä, vain työtä”.

”Kutsumme työtä eettiseksi, koska tarjoamme kunnollista työtä kunnollisissa olosuhteissa köyhille ihmisille”, selittää Kansainvälisen kauppakeskuksen ITC:n toimitusjohtaja Arancha Gonzalez AFP:lle.

”Ennen kaikkea työ antaa naisille itsetuntoa. Lisäksi työntekijät käyttävät ympäristöystävällisiä, kierrätettyjä materiaaleja ja heidän työnsä on hiilineutraalia.”

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!