Georgian homolaki jäi paperille

Homovastaisuus on juurtunut syvään Georgiassa, jonka asukkaista 84 prosenttia on ortodoksikristittyjä.

Georgia. Georgiassa tuli keväällä voimaan syrjinnän vastainen laki, jonka on määrä suojella erityisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä. Laista näyttää olevan enemmän haittaa kuin hyötyä.

”Vähemmistöjen asema on heikentynyt. Heidän valituksiinsa vastataan, että ei ole aihetta valittaa, koska teillä on laki turvananne, vaikka sitä ei toteuteta millään tavoin”, sanoo Irakli Vatçaradñe Identoba-ihmisoikeusjärjestöstä.

Homovastaisuus on juurtunut syvään Georgiassa, jonka asukkaista 84 prosenttia on ortodoksikristittyjä. Vähemmistöihin kuuluvat kertovat, että heitä kiusataan koulussa, heiltä evätään palveluita liikkeissä ja sairaaloissa, eikä poliisi auta ongelmatilanteissa.

Identoban viime vuonna tekemässä kyselyssä 88 prosenttia vastaajista katsoi, ettei homoutta pidä sallia. Kansainvälisen homofobian vastaisen päivän marssi muuttui Tbilisissä tappeluksi, kun kirkon järjestämän vastatapahtuman osanottajat hyökkäsivät sateenkaariväen kimppuun.

Syrjinnän kieltävä laki meni kuitenkin helposti läpi parlamentissa, koska se liittyy Euroopan unionin asettamiin lähentymisehtoihin, joiden georgialaiset toivovat helpottavan matkustusrajoituksia EU-alueelle.