Massapidätykset palasivat Moskovaan

Satoja mielenosoittajia pistettiin putkaan Bolotnaja-oikeudenkäynnin tuomioita vastustaneessa mielenosoituksessa maanantaina.

Venäjän poliisi on ottanut maanantaina Moskovassa kiinni lähes 500 kiistanalaisen Bolotnaja-oikeudenkäynnin tuomioita vastaan mielenosoittanutta henkilöä, raportoi BBC.

Pidätettyjen joukossa ovat muun muassa oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi sekä Pussy Riotissa toimineet Maria Aljohina ja Nadežda Tolokonnikova. Osa rauhanomaisessa mielenosoituksessa kiinniotetuista vapautettiin pian pidätyksen jälkeen, mutta osaa uhkaa uutislähteiden mukaan sakot tai 15 päivän pidätys.

Protestit yltyivät, kun kahden vuoden takaisia Bolotnaja-torin mielenosoituksia käsitellyt moskovalaisen tuomioistuimen määräsi vuosien mittaiset vankeusrangaistukset ”massamellakoihin osallistumisesta” seitsemälle henkilölle. Lisäksi yksi henkilö tuomittiin ehdolliseen vankeuteen.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat tuominneet jyrkästi sekä maanantain massapidätykset että Bolotnaja-oikeudenkäynnin kokonaisuudessaan.

Bolotnaja-oikeusjutussa puitiin vuoden 2012 keväällä järjestettyjä mielenosoituksia, joissa vastustettiin presidentti Putinin paluuta valtaan kolmannelle kaudelle. Ihmisoikeusjärjestöjen kansainvälisen kattojärjestö FIDH:n mukaan aukion rauhanomainen mielenosoitus esitettiin oikeudenkäynnissä ilman näyttöä väkivaltaisena mellakkana. Amnesty Internationalin mukaan syytetyt olivat poliisin voimatoimien uhreja, joista osa vain sattui olemaan väärässä paikassa väärään aikaan.

”Bolotnaja-aukion tapahtumissa ei ollut kyse mellakan torjumisesta vaan mielenosoituksen murskaamisesta. Oikeudenkäynti on tehnyt näkyväksi paitsi väkivallan järjestelmällisyyden, myös poliittiselle tahdolle taipuvan rikosoikeusjärjestelmän”, Amnestyn Euroopan ja Keski-Aasian ohjelmajohtaja John Dalhuisen toteaa.

Amnestyn mukaan annetut tuomiot ovat osa laajempaa kansalaisvapauksien tukahduttamisesta Venäjällä, joka alkoi Putinin paluusta presidentiksi. Maanantain tuomioiden ja pidätysten siivittämänä myös EU:n ulkopoliittinen edustaja Catherine Ashton on esittänyt julkisuudessa huolensa sanan- ja kokoontumisvapauden tilasta Venäjällä.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!