Artikkelikuva

Liikenne tappaa Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa

Liikenteen odotetaan lähivuosina ohittavan malarian ja aidsin lasten yleisimpänä tappajana.

Afrikka.  Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa kuollaan yhä useammin liikenneonnettomuuden uhrina. Jo nyt alueen liikennekuolleisuus on liikennemääriin nähden huipputasoa. Joka vuosi 24 ihmistä sadasta tuhannesta kuolee liikenneonnettomuudessa. Euroopassa vastaava luku on 10.

Vuoteen 2020 mennessä liikennekuolemien arvioidaan lisääntyvän 80 prosentilla. Suurimmassa vaaravyöhykkeessä ovat nuorimmat ja köyhimmät kansalaiset. Lähivuosina liikenteen ennakoidaan ohittavan malarian ja aidsin 5–15 -vuotiaiden lasten yleisimpänä tappajana.

Maailmanpankin raportin mukaan köyhien lasten yliedustus selittyy sillä, että köyhimmät perheet asuvat vilkasliikenteisimpien teiden varsilla. Myös onnettomuuteen joutuneiden lasten vaikeudet päästä asianmukaiseen hoitoon nostavat kuolleisuutta.

Aiheuttamansa inhimillisen tuskan ja menetysten lisäksi liikenne koettelee eteläisen Afrikan maiden taloutta. Liikenneonnettomuuksien arvioidaan eteläafrikkalaisen Mail&Guardian-lehden mukaan maksavan maille yhdestä kolmeen prosenttia niiden bruttokansantuotteesta.