Artikkelikuva

Köyhimpien ryhmä kutistuu

Kehittyvien maiden luokka saa uusia tulokkaita.

Maailma. Maailman vähiten kehittyneiden maiden kastista on pientä pyrkyä ylöspäin. Tuvalu, Vanuatu, Kiribati, Angola, Samoa ja Päiväntasaajan Guinea nousevat kehittyvien maiden luokkaan vuoteen 2015 mennessä, YK arvioi.

Kun YK määritteli vuonna 1971 vähiten kehittyneiden maiden (LDC) ryhmän, siihen kuului 24 valtiota. Joukko on sittemmin paisunut ja käsittää nyt 49 maata, kun Botswana, Kap Verde ja Malediivit ovat jättäneet sen.  Tuorein tulokas on Etelä-Sudan, josta tuli YK:n 193. jäsenvaltio kesällä 2011.

Jotkut maat ovat hakeneet lykkäystä LDC-ryhmästä erkaantumiselleen. Ryhmän jäsenyys tuo näet etuja, kuten enemmän kehitysapua ja mahdollisuuden viedä tuotteita alennetuin tullimaksuin.

Toisaalta LDC-ryhmään liittyminen on vapaaehtoista. Esimerkiksi Zimbabwe on kieltäytynyt siitä, vaikka se täyttäisi ehdot, jotka koskevat muun muassa valtion väestö- ja talouskehitystä.

YK:n mukaan ulkomaiset investoinnit LDC-maihin kasvoivat viime vuonna 20 prosenttia. Vankimman kasvun kirjasivat Liberia, Mauritania, Kongon demokraattinen tasavalta, Mosambik, Uganda ja Kambodzha.

Sijoitukset kuitenkin keskittyvät paljolti luonnonvarasektorille, joka ei takaa kestävää kasvua, LDC Watch -järjestöä johtava Arjun Karki muistuttaa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!